Viisi vinkkiä langattoman verkon optimointiin

Kuinka saada langaton yhteys toimimaan kotona laajemmalla alueella? Lue Elisa Omaguru -asiantuntijan vinkit langattoman verkon optimointiin ja yhteyden parantamiseen. 

Heikko tai pätkivä netti käy herkästi hermoille. Tästä artikkelista löydät vinkkejä, jos kodin langaton verkko tökkii. Varsinaisten vikojen etsimisen lisäksi langattoman verkon optimointi onnistuu muillakin keinoilla.

1. Päivitä reitittimesi

Aina langattoman verkon optimointi ei vaadi uutta laitteistoa, vaan nykyiseen laitteeseesi saattaa olla saatavilla suorituskykyä parantava päivitys. Useimmat nykyisistä reititinlaitteista pystytään päivittämään melko helposti laitteen hallintasivuston kautta, jolloin päivitys tapahtuu päivitystarkistuksen ja -prosessin käynnistämisen jälkeen automaattisesti. Usein laitevalmistajat ovat saaneet päivityksiin mukaan verkon kantavuutta, suorituskykyä ja nopeutta parantavia elementtejä. Lisäksi päivitykset parantavat yleensä myös verkon turvallisuutta paikkaamalla tietoturva-aukkoja.

Tutustu reitittimiin Elisan verkkokaupassa.

2. Etsi paras paikka reitittimelle

Se, minne kodissaan reitittimen sijoittaa, ei ole kantavuutta ajatellen samantekevää. Reitittimen sijoittaminen piiloon muiden esineiden taakse tai kaapin sisälle voi olla sisustuksen kannalta kaunis ratkaisu, mutta toimivuuden kannalta tilanne on yleensä päinvastainen. Reititin kannattaa sijoittaa järkevyyden rajoissa mahdollisimman keskeiselle ja avoimelle paikalle, jotta signaali kantaa mahdollisimman pitkälle tilassa, jossa yhteyttä käytetään.

3. Verkon taajuus

Nykyään jo useimmissa reititinlaitteissa on langattoman verkon osalta käytössä kaksi taajuutta: jo pitempään käytetty 2,4GHz ja tuoreempi 5GHz. Näistä perinteisempi, 2,4GHz-taajuus, kantaa pitemmälle, joten kauempana reitittimestä sijaitsevat laitteet saattaa olla parempi pitää alemman taajuuden verkossa, vaikka ne tukisivatkin sinänsä häiriöttömämpää ja hieman nopeampaa 5GHz-taajuutta. Lähietäisyydellä olevat laitteet kannattaa puolestaan kytkeä ylemmän taajuuden verkkoon, jolloin alemmat taajuudet jäävät vapaammaksi kauempana sijaitsevia laitteita ajatellen.

4. Verkon radiokanava

Joskus langaton yhteys toimii heikosti ulkoisista häiriöistä johtuen, vaikka kantavuus sinänsä riittäisikin laitteelta toiselle. Tämä johtuu useimmiten siitä, että langattomat yhteydet toimivat tietyillä kanavilla, ja esimerkiksi samalla kanavalla toimiva naapurin verkko aiheuttaa kanavalle häiriötä. Myös langattoman verkon kanava on vaihdettavissa reititinlaitteen asetusten kautta, ja usein kanava kannattaa lukita kiinteästi tietylle kanavalle. Parhaiten toimivan kanavan voi etsiä joko reitittimen skannaustoimintoa käyttämällä tai kanavia vuorotellen testaamalla.

5. Vanhan laitteiston uusiminen

Yllä mainitut vinkit kertovat, miten voit saada mahdollisimman paljon irti vanhoista laitteistasi, mutta toisaalta vanhoilta laitteilta ei voi vaatia uusia laitteita vastaavaa suorituskykyä. Jos reitittimesi on vuosia vanha, siitä saattaa puuttua kokonaan tuki nykyisille nopeammille standardeille. Lisäksi myös langattomat lähettimet väsyvät ajan myötä, eikä verkon kantavuus enää vuosien jälkeen ole samaa luokkaa kuin samalla laitteella uutena. Toisinaan langattoman verkon optimointi vaatiikin siis laitteiston uusimista.

Jos kaipaat apua kotiverkon ongelmiin tai uuden reitittimen asennukseen, ota yhteyttä Elisa Omaguruun.

Lue myös:

Miksi langaton verkko pätkii?

“Näin 5G Kotinetti paransi meidän perheen arkea”

5G Kotinetti ratkaisi perheen verkko-ongelmat