Varkaat vaanivat lasten pelimaailmassa? Tiedä nämä 5 asiaa

Mitä vanhempi voi tehdä, jos lapsen oikealla rahalla ostamat virtuaaliset lelut varastetaan? Varkaudet pelimaailmassa ja sovelluksissa ovat valitettavasti mahdollisia, mutta virtuaalivarkauksiin voi onneksi puuttua. 

Teksti: Elina Jäntti

 

Lapset ja nuoret käyttävät yhä useammin rahaa asioihin, jotka eivät pölyty oman huoneen hyllyssä. Moni ostaa tai keräilee mobiili- ja nettipeleissä tai pelillisissä sovelluksissa hahmoja ja hahmon ominaisuuksia, virtuaalisia esineitä, rakennuksia, kortteja tai lemmikkejä. Vaikka suurin osa lapsista ja nuorista pelaa ilmaisia pelejä, ilmaispeleissäkin lisäsisältöjä voi hankkia oikealla rahalla, esimerkiksi tekstiviesteillä tai luottokortilla.

Pelimaailmoissa sosiaalinen vuorovaikutus on usein vahvasti läsnä, ja siellä tapahtuu myös varkauksia. Lapsen ja vanhemman kannattaa varautua virtuaalivarkauksiin yhdessä.

1. Tutustu pelien luonteeseen

Varkaudet pelimaailmassa voivat kuulua joidenkin pelien luonteeseen. Esimerkiksi lasten ja nuorten suosimassa Growtopia-pelissä, jossa hankitaan materiaaleja, rakennetaan ja käydään keskustelua muiden pelaajien kanssa, on mahdollista varastaa rahalla hankittua virtuaaliomaisuutta toiselta pelaajalta. Älypuhelimillakin pelattava Growtopia on saanut mainetta huijauksien vuoksi: netissä on lukuisia ohjeita, kuinka pelissä voi tulla huijatuksi ja kuinka huijauksilta voi suojautua. Myös Minecraft-pelin tietyissä osissa voi varta vasten tuhota ja varastaa toisen pelaajan rakentamia luomuksia.

Vaikka muilta pelaajilta varastaminen ei olisi pelimekaniikan puolesta mahdollista, peleissä tapahtuu silti monenlaista kiellettyä toimintaa. Virtuaaliomaisuutta voi viedä vaikkapa uhkailemalla, kiristämällä tai käymällä vaihtokauppaa epäreiluilla säännöillä. Etenkin tyttöjen suosimassa MoviestarPlanet-sovelluksessa, jossa voi muun muassa sisustaa huonetta ja ostaa vaatteita, pelimaailman valuuttaa saatetaan huijata toisilta lupaamalla vastalahjoja, joita ei sitten annetakaan.

2. Ilmoita väärinkäytöksistä

Jos huijaaminen kuuluu peliin, pelissä tapahtuneet virtuaalivarkaudet jäävät käytännössä pelaajan vastuulle. Muutoin varkaudet pelimaailmassa kannattaa ilmoittaa pelin ylläpitoon. Jos peli tai sovellus on hankittu sovelluskaupasta, sen yhteydestä löytyy usein sähköpostiosoite, johon voi ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa. Pelin ylläpidon yhteystiedot voi myös googlata (kirjoita hakuun esimerkiksi “pelin nimi + support email”).

Myös nettipoliisilta voi kysyä neuvoja isommissa virtuaalivarkaustapauksissa. Jos varastetun virtuaaliomaisuuden arvo on rahallisesti tuntuva, varkauksista voi tehdä rikosilmoituksen. Poliisi voi tutkia tapauksia esimerkiksi tietomurtoina tai luvattomana käyttönä.

 

Virtuaalivarkaudet voivat liittyä koulukiusaamiseen.

 

3. Neuvo huolehtimaan salasanoista ja virtuaalirahasta

Monissa peleissä ja sovelluksissa pelihahmo ja käyttäjän virtuaalinen omaisuus ovat käyttäjätunnuksen ja salasanan takana. Jos ulkopuolinen saa tunnukset selville, riski virtuaalivarkauksiin kasvaa. Lapselle kannattaa kertoa, että käyttäjätunnukset ja salasanat täytyy pitää salassa, eikä niitä saa luovuttaa edes kaverille. Alakouluikäiset lapset pelaavat mobiili- ja nettipelejä usein kaverien kanssa, ja joskus virtuaalivarkaudet voivat liittyä koulukiusaamiseen.

4. Varoita huijausviesteistä

Myös haittaohjelmistot ja huijaussivustot kalastelevat salasanoja. Pelaajille saatetaan lähettää huijausviestejä, joissa houkutellaan lähettämään salasanat pelirahaa vastaan. On myös yleistä, että käyttäjiä houkutellaan kirjautumaan väärennetyille sivustoille omilla tunnuksillaan, jonka jälkeen käyttäjän virtuaaliomaisuus viedään tai pelitili tyhjennetään. Kaikkea virtuaaliomaisuutta ei voi vaihtaa oikeaksi rahaksi, mutta netissä myös kaupataan virtuaalitavaraa pimeästi.

 

Ole tietoinen siitä, mitä pelejä lapsi pelaa, miten ja kenen kanssa.

5. Keskustele ja pelaa lapsen kanssa

Lasten ja alaikäisten nuorten peli- ja sovellusostoksiin käyttämät kertasummat ovat tavallisesti pieniä, muutamista kymmenistä senteistä muutamiin euroihin. Joskus lapset saattavat kuitenkin käyttää kuukausikaupalla aikaa pelihahmon tai -maailman rakentamiseen, ja jos ne viedään luvatta, ajallinen ja henkinen menetys voi tuntua lapsesta pahalta.

Miten pelimaailman villit säännöt vaikuttavat lapseen? Riippuu ihan lapsesta – ja vanhemmasta. Tärkeintä on olla kiinnostunut lapsen tekemisistä. Varsinkin pienempien lasten vanhempien on hyvä olla tietoinen siitä, mitä pelejä lapsi pelaa, miten ja kenen kanssa. Lasta voi pyytää kertomaan, kuinka peliä pelataan, jolloin vanhempi myös oppii pelien logiikkaa. Lapsen kanssa kannattaa pelata yhdessä ja pohtia myös huijaamiseen liittyviä kysymyksiä ja peleihin käytetyn rahan arvoa. Puhelimeen ja tablettiin voi laittaa peliostoksille estoja. Alaikäisen lapsen vanhemmilla on myös oikeus päättää lapsen tekemistä ostoista.

Juttuun on haastateltu suunnittelija Tommi Tossavaista Kansallisesta audiovisuaalisesta arkistosta, pelitutkija Janne Paavilaista Tampereen yliopistosta, nettipoliisi Jarno Saarista Helsingin poliisista sekä nuorisopoliisi Toni Reinikaista Mikkelin poliisista.

Lue myös:

Lapsi netissä? Muista nämä 10 asiaa.

Näin teet lapsen kännykän käytöstä turvallista.

Vanhempi, tiedä ainakin nämä asiat lasten WhatsApp-ryhmistä.