Näin otat elämäsi parhaat kuvat

Miksi toisten ottamat valokuvat onnistuvat aina? Ehkä siksi, että he osaavat käyttää kännykän säätöjä ja kuvaussovelluksia. Lue nämä vinkit, ja sinunkin kuvasi onnistuvat.

Teksti: Osku Kannisto

1. Tarkista puhelimesi kameran ominaisuudet

Totuus on, että puhelimien kameroissa on eroja. Kalliimmissa malleissa kamerat ovat parempia ja niillä saa helpommin hyviä kuvia. Ero varsinkin vanhempiin puhelimiin on suuri.

Jos haluat tietää, mihin kamerasi pystyy, kannattaa googlata tiedot puhelimen mallin nimellä. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kuvanvakaaja, megapikselit ja valovoima (esim. F1.9). Mitä pienempi F-arvo on, sitä nopeammin liikkuvista kohteista ja hämärämmässä kameralla voi ottaa onnistuneita kuvia.
Optinen kuvanvakaaja poistaa käden tärinät kuvasta ja videoista. Kuvanvakaajasta ei ole hyötyä valoisassa tai nopeasti liikkuvia kohteita kuvatessa, joten se ei korvaa hyvää valovoimaa.
Megapikseleiden suurin hyöty on se, että kuvaa voi niiden ansiosta rajata runsaammin: kuva kestää suurentamista. Tablettien kamerat ovat harvoin hyviä, joten niiden käyttöä kannattaa välttää. 

2. Tutustu puhelimen kamerasovellukseen

Puhelinten omissa kamerasovelluksissa on suuria eroja. Sovellusten oletuksena tarjoama automatiikka soveltuu perusotoksiin, mutta hankalammissa kuvissa kannattaa tutustua hienosäätöihin. Esimerkiksi kuvan kohde jää usein lumisessa maisemassa liian tummaksi, jollei kuvaa valoteta sen perusteella. Tämä onnistuu usein klikkaamalla sormella kohdetta joko yhdellä tai kahdella sormella samaan tapaan kuin tarkennuspistettä valitessa. 

3. Asenna muutamia sovelluksia

Puhelimeen voi asentaa esimerkiksi hämärä-, selfie- ja videokuvakseen erikoistuneita sovelluksia, joiden ominaisuudet, säätömahdollisuudet ja helppokäyttöisyys voivat olla merkittävästi puhelimen omaa kamerasovellusta paremmat. Kuvien viimeistelyyn löytyy erinomaisia sovelluksia, joilla voi rajata kuvan, muokata sen värejä, lisätä efektin tai vaikka korostaa kohdetta.

Hyväksi havaittuja sovelluksia
Hämäräkuvaukseen: NightCap Pro, iOS (1,99€), Night Camera+,  Android (0,99€)
Selfie-kuvaukseen: Facetune, iOS (3,99€) ja Android (2,99€)
Videokuvaukseen: Filmic Pro (9,99€)
Kuvien viimeistelyyn: Snapseed, iOS ja Android (ilmainen)

4. Keskity kuvan ottamiseen

Kuvista saa piirun verran parempia, kun muistaa kuvatessa muutaman perusasian:

 • Aseta kohde kuvan keskikohdan sijaan hieman lähemmäs nurkkaa. Jos kuvassa on henkilö, varaa tyhjää tilaa katseen puolelle. Näin saat kuvasta tasapainoisia.
 • Älä ota kuvia aina suoraan naaman edestä. Kokeile asettua kyykkyyn tai nostaa käsi ylemmäs, jotta saat mielenkiintoisemman kuvakulman.
 • Kirkkaissa olosuhteissa kameran kannattaa kokeilla hdr-tilaa, joka pyrkii taltioimaan kuvaan sekä tummat että vaaleat sävyt tavallista kuvausta paremmin.
 • Hämärässä tai videoidessa kamera kannattaa tukea. Pidä kameraa vähintään kahdella kädellä tai mieluummin paina se kiinni seinään tai tolppaan.
 • Älä hermostu, jollet pääse tarpeeksi lähelle kohdetta. Kuvaa voi ja kannattaa rajata editoimalla jälkeenpäin.
 • Ota kuva niin, että selkäsi on kohti aurinkoa, jotta valo lankeaa kuvattavaan kohteeseen eikä paista suoraan kameraan. Kirkkaassa auringonpaisteessa paremmat kuvat saat siirtymällä varjoon. Suora valo luo kasvoihin kovia varjoja, ja kuvattavan on vaikea pitää silmiä auki.
 • Salamavalo toimii huonosti kuvan ainoana valonlähteenä. Se tekee kuvista kuolleen haaleita ja pilaa tilan tunnelman. Salamavalo toimii paremmin täytevalona esimerkiksi vastavaloon kuvatessa. Tällöin täytyy kuitenkin siirtyä lähelle kuvattavaa kohdetta.

 

Kuvia voi käsitellä myös jälkikäteen

5. Käsittele kuvasi

Hyvästä kuvasta saa lähes poikkeuksetta paremman pienellä käsittelyllä, eikä tätä vaihetta kannata sivuuttaa. Kuvaa voi käsitellä puhelimen gallerian kautta tai käyttää tehtävään suunniteltua sovellusta. Näillä vinkeillä saat kuvasi heräämään henkiin ja kiinnostavimmiksi:

 • Tummia kuvia saa pelastettua korjaamalla varjojen valotusta. Vastaavasti vaaleita sävyjä voi yrittää pelastaa valokohtien säädöllä.
 • Jos kuva näyttää väreiltään haalealta, voi värejä hieman korostaa. Korostus tapahtuu värikylläisyyttä nostamalla. Pelkän värikylläisyyden ohella kannattaa tutustua eloisuus- ja hienovärisäätöihin, jotka säätävät värejä luonnollisemmin. Etene säädöissä varovasti, ettei kuvan luonnollisuus katoa.
 • Säädä värilämpö kuvaushetkeen sopivaksi, jos sovellus sen sallii. Säätö vaikuttaa kuvan kellerrykseen ja sinerrykseen. Säätö tehdään silmämääräisesti siten, että kuvan valaistus vastaa ottamishetkeä.
 • Rajaa kuvaa kohteen perusteella. Kuvaan ei kannata ahnehtia liikaa. Selkeissä kuvissa on yksi kohde, jonka perusteella se sommitellaan ja rajataan – mieluummin rohkean runsaasti kuin turhan säästäväisesti. Kokeile myös kuvasuhteen muuttoa rajauksessa.
 • Jos kuva tuntuu tylsälle tai haluat siitä erikoisemman, voit kokeilla erilaisia suotimia. Suotimet esimerkiksi matkivat vanhoja kameroita tai muuntavat kuvan värimaailmaa tiettyyn teemaan. Suotimia löytyy esimerkiksi Instagramista ja monista muista kuvankäsittelysovelluksista, kuten Snapseed.
 • Kuvan voi lopuksi kehystää esimerkiksi Snapseed-sovelluksella kohdasta Kehykset. Kohteeseen sopivilla kehyksillä kuvan saa erottumaan somen kuvavirroista edukseen. Pidä kuitenkin huoli, että sisältö on kehysten arvoinen.

Lisävinkkejä hyvistä kuvankäsittelysovelluksista.

6. Jaa kuvat järkevästi

Digikuvien jako on nykyisten nettiyhteyksien myötä helppoa. Vanha tuttu sähköpostin kautta jakaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa enää. Jos jakaa yksittäisiä kuvia, helpoimmin se onnistuu esimerkiksi WhatsApp-viestinä.

Facebook ja Instagram sopivat hyvin kuvien massajakeluun, jolloin säästyy myös miettimästä, tulikohan kuva nyt jaettua kaikille. Netin pilvipalvelut ovat paras tapa koota yhteen esimerkiksi lapsikuvat isovanhempia varten. Ne toimivat vanhan valokuva-albumin tavoin, eikä kuvat katoa niistä minnekään. Samalla tulee varmuuskopioitua parhaat otokset pilvipalveluun. Suosituimpia pilvipalveluita ovat Google Drive, Dropbox, iCloud ja OneDrive. Kuvien siirtoon tarvitaan palvelukohtainen sovellus. Google Driven erillinen Google Kuvat on hyvä ilmaisvaihtoehto, johon saa ladata kuvia perustarkkuudella rajattomasti. Kuvat ja kansiot voi jakaa suoraan sovelluksesta linkeillä eteenpäin. Kotimainen vaihtoehto on Elisa Pilvilinna Plus.

Oliko artikkelista sinulle hyötyä:
0/5