Tuntematon Kimi Räikkönen näyttää ihmisen Jäämiehen takana

Kari Hotakaisen kirja Kimi Räikkösestä antaa uuden näkökulman mieheen, joka tunnetaan siitä ettei häntä tunneta.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat Anniina Nissinen

 

Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjan starttipaikalla tilanne oli varsin tasaveroinen: Sen enempää Kimi Räikkönen kuin kirjailija Kari Hotakainenkaan ei tiennyt toisistaan juuri muuta kuin nimen ja mitä toinen tekee töikseen. Hotakainen ei ollut seurannut F1-kisoja, eikä Kimi lukenut kirjoja. Yhdistelmä toimii, sillä kirja avaa aivan uuden näkökulman vaitonaiseen formulakuskiin.

Ulkopuolinen näkee paremmin

Hotakainen oli pitkään jo etsinyt kirjaprojektia, joka eroaisi hänen aiemmista töistään.

“Olen aina kirjoittanut tarinoita vain omasta päästäni. Minulta kysyttiin usein, että tiedänkö varmasti kirjoittamistani aiheista tarpeeksi voidakseni kirjoittaa niistä. Halusinkin kirjoittaa aiheesta, josta en varmasti tietäisi mitään mutta joka kiinnostaisi. Kimissä kiinnosti muun muassa puhumattomuus. Harvinainen luonnonvara nykyään”, Hotakainen sanoo.

Kirjailija teki itse aloitteen kirjan teosta. Kimi puolestaan kiinnostui ajatuksesta, että kirjoittaja olisi joku muu kuin urheilutoimittaja.

“Halusin kirjoittajan, joka osaisi katsoa kokonaisuutta muutenkin kuin vain tulosten ja urheilun näkökulmasta ja jolla ei olisi minusta ennakkokäsityksiä”, Räikkönen sanoo.

“F1 on urheilulaji, jota kukaan ei harrasta. Kukaan ei sano lähtevänsä illalla formulaharkkoihin”, Hotakainen sanoo. Hänen mukaansa ulkopuolinen näkökulma on ainoa oikea, sillä lajista on harvalla omakohtaista kokemusta.

Kimi Räikkönen ja Kari Hotakainen kirjanjulkistustilaisuudessa. Kuva: Anniina Nissinen / Mellakka Helsinki.

Juttu luisti hiljaisilta miehiltä

Vaikka Kimi Räikkönen tunnetaan hiljaisena Jäämiehenä ja Hotakaisella on puolestaan maine kirjailijoiden vaiteliaana kimiräikkösenä, juttu sujui miehiltä mainiosti.

“Näimme vuosi sitten ensimmäistä kertaa. Huomasin pian, että olemme samalla aaltopituudella”, Kimi kuvailee kohtaamista. Hotakaisen kyky kiroilla viimeisteli tunteen.

Tapaamisia oli vuoden aikana useita eri paikoissa. Välillä oltiin yksityiskoneessa välillä ajettiin Kimin kyydissä Sveitsin alpeilla.

“Karin lentopelko jäi kyllä mieleen. Hauska juttu, tosin ei Karille”, Kimi sanoo lakonisesti.

“Onneksi pienissä koneissa on tarjolla lentopelkopulloja”, Hotakainen kuittaa.

Kimin ajotyylistä Hotakainen arvioi, että “Kimille liikennemerkit ja nopeusrajoitukset ovat viitteellisiä”. Kimi itse toteaa ajavansa varsin sulavasti: “Ja kyllä mä varmaan annoin sulle vaihtoehdon, että voit myös vaikka kävellä.”

Kuolemanpelko ei ole kuulunut Kimin tunteisiin formuloita ajaessa.

“Kilpailuissa en tunne pelkoa, mutta voin hätkähtää, jos vehkeet lähtee käsistä. Siinä ehtii vain zoomaamaan, että mihin ollaan törmäämässä. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, ettei ehdi kunnolla tajuta. Jälkikäteen en jää pohtimaan, sillä tilanteet eivät ole jääneet yhteen tai kahteen. Kaikkeen tottuu. Olen ollut aika monessa ojassa, monenlaisen vehkeen kanssa.”

Minttu ja Kimi. Perhe on Kimille kaikki kaikessa. Kuva: Anniina Nissinen / Mellakka Helsinki.

”Tässä kirjassa kaikki on totta.”

Todellinen Kimi

Kirjaan on päätynyt paljon Kimin tarinoita mutta paljon siitä on myös Hotakaisen tarkkoja havaintoja Kimistä ja hänen elämänpiiristään. Kun mies ei ole puhelias, teot, eleet ja ruumiinkieli kertovat välillä enemmän kuin tarinat.

Formula-maailmassa Hotakaista yllätti monet asiat, kuten esimerkiksi se, että “tarvitaan noin 170 ihmistä, jotta pari miestä voi ajaa formulaa.”

Hotakainen toteaa, että se mikä Kimissä mielletään usein sulkeutuneisuudeksi, on oikeasti keskittymistä. Kirjan mukaan Jäämies-nimi on vain “kilpi ja työväline”, suoja julkisuutta vastaan. Harvapuheisuus ei kuitenkaan ole rakennettu brändi vaan osa aitoa Kimiä. ”Wiseman enemmän kuin Iceman”, sanoo hänen ystävänsä Moko kirjassa. Eikä Kimi ole hiljainen kaikkialla: perhe saa jään sulamaan ja puheen pulppuamaan kotona.

Kirjassa käydään läpi myös Kimin elämän vähemmän hohdokkaita hetkiä, kuten 16 päivän ryyppyreissua. Hotakainen kuittaa tapauksen: “Jos on 18 vuotta ajanut kilpaa ja ryypännyt siitä ajasta 16 päivää putkeen, se on aika vähän kokonaisuudessa.”

Hienointa kirjassa on Kimistä esiin kaivettu herkkyys, jonka Hotakainen osaa sanoittaa. Esimerkiksi Kimin ajatukset Matti-isän liian varhaisesta kuolemasta, jälkeen isän ja pojan riitojen: “Mikään ei suojaa muistoilta, Kimi sanoo ja katse kääntyy vanhoihin kypäriin hyllyllä”.

Perhe on Kimille tärkeä. Kirjassa kuullaan niin Minttu-vaimoa kuin äitiäkin, ja Kimi itse kiitteleekin perhettään, joka mahdollisti ammattikoulun keskeyttäneen nuoren miehen uran F1-mestariksi:

“Joskus äiti joutui miettimään, rakennetaanko sisävessa vai annetaanko poikien ajaa. Ilman perhettäni urani ei olisi onnistunut. Itse haluan olla hyvä ja rakas isä lapsilleni, vaikka hyvälle isyydelle ei ole mitään valmista mallia. Tosin välillä kaipaisin sitä, ettei kukaan tuntisi. Että voisin mennä vaikka Linnanmäelle muina miehinä lasten kanssa.”

Kimi kuvailee kirjan teon olleen hänelle itselleen helppoa. “Minun ei ole tarvinnut kuin elää elämääni ja tarinoida siitä. Kari hoiti suurimman työn. Minua ei kiinnosta, mitä minusta ajatellaan kirjan pohjalta. Siinä ei ole mitään satuja, vaan kaikki on totta.”

Vuoden odotetuin kirja


Tuntematon Kimi Räikkönen on julkaistu e- ja äänikirjana yksinoikeudella Elisa Kirjassa. Osta kirja tästä. Kirja on myynnissä painettuna myös kaikissa Elisan myymälöissä sekä Elisan verkkokaupassa), hinta 26,90 €.