Puettavan elektroniikan ennätysnainen: ”Käsivarsissani on nyt 14 eri laitetta”

Rachel Kalmar on puettavan elektroniikan maailmanennätysnainen. Hän käyttää puettavaa elektroniikkaa kuin koruja. Osaa laitteista hän ei ota pois edes yöksi.

Teksti: Liisa Jokinen

Kuka? Rachel Kalmar on neurotieteilijä, data-analyytikko sekä puettavan elektroniikan suurkuluttaja ja keräilijä. Kalmar on väitellyt neurotieteestä Stanfordin yliopistosta. Nyt hän tutkii dataekosysteemejä Berkman Klein Center for Internet & Societyn palveluksessa Harvardissa.

“Hallussani on maailmanennätys: olen pitänyt ylläni yhtäjaksoisesti pisimpään suurempaa määrää puettavaa elektroniikkaa kuin kukaan muu maailmassa. Juuri nyt käsivarsissani ja ranteissani on 14 erilaista laitetta. En käytä puettavaa elektroniikkaa kuitenkaan itseni vuoksi, vaan tutkimuksen vuoksi.

Tutkin sitä, miten sensorien ja puettavan elektroniikan keräämää dataa voi käyttää mahdollisimman hyödyllisesti – miten laitteiden käyttämää tietoa voi käyttää lääketieteen, hyvinvoinnin ja tutkimuksen hyväksi. Minua ei kiinnosta laitteiden keräämä päivittäinen tieto, vaan isompi tarina ja pitkäaikainen data, johon meillä ei ennen ollut pääsyä. Minua kiinnostaa myös se, miten laitteet voi saada kommunikoimaan keskenään ja millaisen ekosysteemin ne luovat yhdessä.

Minua ei kiinnosta laitteiden keräämä päivittäinen tieto, vaan isompi tarina ja data, johon meillä ei ennen ollut pääsyä.

Kiinnostuin puettavasta elektroniikasta vuonna 2008, kun ensimmäisiä laitteita alkoi tulla markkinoille. Ensimmäisestä FitBit-rannekkeestani pidin todella paljon. Ihastuin siihen, miten laitteen näytöllä kukka kasvoi sitä mukaa, mitä enemmän liikuin. Se oli odottamatonta ja siksi hauskaa.

Viimeisimmät hankintani ovat uusin Apple Watch, Snapchat-kameralasit ja Vi-kuulokkeet, jotka toimivat henkilökohtaisena kuntovalmentajana. Olen huomannut olevani ääritapaus. Pystyn pitämään isoa määrää laitteita ilman, että se häiritsee minua. Monet luulevat laitteitani koruiksi. Kun kämppikseni näki minut ensimmäisen kerran, hän oli ajatellut minun olevan “totally punk”.

Itse kutsun tyyliäni data punkiksi. Suunnitelmissani ei ole luopua laitteistani. Niiden käyttöön liittyy niin paljon mahdollisuuksia.”

 

Lue sarjan aiemmat osat:

Tämä mies kerää algoritmeja

Pelikeräilijä: ”Omistan yli 1000 peliä”

Apple-keräilijän kokoelmassa on 150-250 harvinaista prototyyppiä