Tarttuvatko taudit kosketusnäytöltä?

Moni miettii, tarttuvatko taudit kosketusnäytöltä. Kun virustaudit jylläävät, puhelinta ei kannata lainailla. Puhelin kannattaa pitää puhtaana, vaikka omien sormien pöpöt eivät terveyttä uhkaisikaan.

Teksti: Pirkko Tuominen

1. Pidä puhelin omassa käytössä

Jatkuvasti näpelöitävien kännyköiden bakteereista valtaosa on peräisin käyttäjän omista sormista, kasvojen iholta, suusta ja sylkiroiskeista. Kun mikrobit ovat omia, ne eivät ole itselle vaarallisia. Omina ne myös yleensä pysyvät, sillä puhelin on henkilökohtainen laite ja harva jakaa sitä muiden kanssa.

2. Harkitse ennen kuin lainaat puhelinta flunssakaudella

Jos puhelinta lainailee tai sitä muuten käyttää useampi ihminen, kännykkä toimii kuin ovenkahva: bakteerit ja virukset voivat ainakin teoriassa tarttua sen pinnalle yhdestä kädestä ja jatkaa matkaansa toiseen. Yleensä mikrobit kuitenkin kuolevat puhelimen pinnalla minuuteissa, koska kännykkä on kuiva. Esimerkiksi koronavirus tarttuu ennen kaikkea pisara- ja kosketustartuntana, kun ihminen yskii tai aivastaa. THL:n mukaan virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Tätä ei kuitenkaan pidetä tärkeimpänä tartuntareittinä.

Esimerkiksi nuhaliman sisällä jotkut influenssavirukset voivat kuitenkin elää jopa 17 vuorokautta. Tartunnan voikin saada puhelimen välityksellä lähinnä silloin, jos joku käyttäjistä näprää puhelinta niistämisen jälkeen ja seuraava käyttäjä sormeilee kännykän käytön jälkeen omaa nenäänsä.

3. Jos puhelin on mukana vessassa, laske pöntönkansi alas ennen kuin vedät

Suuri osa kännykänkäyttäjistä näprää puhelintaan myös vessassa ja selaa uutisia tai sosiaalista mediaa pöntöllä istuessaan. Taudinaiheuttajat pysyvät loitolla, kun siirtää puhelimen pois käsistään ennen pyyhkimistä ja pesee kätensä ennen kuin taas tarttuu puhelimeen. Pöntönkansi kannattaa ehdottomasti laskea alas ennen huuhtelua. Avoimesta pytystä sinkoilee aivastuksen kaltainen ryöppy mikrobeja aerosolina ilmaan ja laskeutuu pinnoille. Aerosolina voivat tarttua esimerkiksi ulosteperäiset norovirukset.

4. Pese käsiä ahkerasti ja vältä kasvojen koskettelua

Kädet ovat pöpöille parempi elinympäristö kuin kosketusnäyttö, sillä iholla on kosteutta, hilsettä, lämpöä ja huokosia. Taudit tarttuvat tehokkaammin suorassa kontaktissa ihmisestä toiseen kuin puhelimen välityksellä. Jos huolehtii normaalista käsihygieniasta ja pesee kätensä keskimäärin kymmenen kertaa päivässä, kännykkää voi käyttää pelkäämättä sen suurempaa tartuntavaaraa.

5. Puhdista varovasti näyttö ja liittimet

Rasvan ja muun näkyvän lian puhdistaminen puhelimesta poistaa samalla myös bakteereita. Näyttö puhdistuu parhaiten pehmeällä, likaa sitovalla mikrokuituliinalla. Esimerkiksi talouspaperi on turhan karkeaa ja voi naarmuttaa näyttöä.

Liina kannattaa asettaa näytön päälle ja vetää sitä tasaisesti ylhäältä alas ja alhaalta ylös. Tarvittaessa liinaa voi kostuttaa hiukan ikkunanpesuaineella tai muulla näyttöjen tai silmälasien puhdistamiseen sopivalla aineella. Saippuaa tai astianpesuainetta ei kannata käyttää, sillä se saattaa muodostaa kalvon näytön pinnalle. Pinttyneen lian, kuten purkan jäämät, roiskeet ja muut tahmat voi raaputtaa varovasti kynnellä tai puutikulla.

Mikrokuituliina on paras väline myös kameran linssin puhdistamiseen. Portit ja liittimet voi puhdistaa hyvin varovasti hammastikulla. Jos puhelimen sisään pääsee jotakin sinne kuulumatonta, kännykkä kannattaa viedä huoltoon.

Asiantuntijat: bakteeriopin professori Pentti Huovinen, Turun yliopisto, sekä markkinointipäällikkö Ville-Petteri Määttä, Fonum

Lue myös:

Toimi näin kun vaihdat puhelinta

Näin teet lapsen kännykän käytöstä turvallista

Apua uniongelmiin äänikirjoista