Näin suomalaiset viestivät verkossa

Tiedätkö, mitä viestipalveluita suomalaiset suosivat? Entä ketkä ovat lisänneet pikaviestinten käyttöä eniten? Lue millainen on suomalaisten viikko verkossa.

Teksti: Hanna Kangasniemi Infograafi: Rikard Lassenius

Suomalaiseen viikottaiseen verkkoviestintään kuuluvat olennaisesti WhatsApp- ja Messenger-viestit. Tekstiviestien käyttö on vähentynyt uusien pikaviestimien myötä. Aktiivisimpia viestittelijöitä ovat nuoret.

Mediankäyttöä ja sen kehitystä vuosia tutkinut Tatu Kauppinen tutkimusyhtiö Priorista toteaa, että nuoruuteen kuuluu aktiivinen yhteydenpito ikätovereiden kanssa. Siinä mielessä mikään ei ole muuttunut. Vain tavat olla vuorovaikutuksessa vaihtuvat.

Vielä jokin aika sitten vaihdettiin kiivaasti tekstiviestejä. Nyt suosituin tapa olla yhteydessä on WhatsApp, jonka suurin aikuiskäyttäjäryhmä on 18−25-vuotiaat.

”WhatsApp-viestejä lähettävät paljon myös 26−50-vuotiaat. Asiaan saattaa vaikuttaa, että monilla on pikaviestinpalveluita käyttäviä lapsia”, Kauppinen miettii. 

infograafi esittää suomalaisten verkon käyttöä viikon ajalta

WhatsApp on pikaviestinpalveluiden ylivoimainen ykkönen. Ainoastaan yli 50-vuotiaat käyttävät enemmän muita viestipalveluita, kuten sähköpostia ja tekstiviestejä. Tekstiviestien hartaimpia ystäviä ovat 41−50-vuotiaat, jotka naputtelevat niitä eniten. Sähköposteja lähettää eniten työelämässä oleva 26−50-vuotiaiden ryhmä.

Vanhempien viestintäkulttuuri seuraa nuorten tapoja viiveellä perässä.

"Toisen Priorin tekemän tutkimuksen mukaan jo 70 prosenttia 16−24-vuotiaista käytti pikaviestimiä vuonna 2014. Vuonna 2016 yhtä innokkaita ovat 35−44-vuotiaat, joista vain 39 prosenttia käytti pikaviestinpalveluita vuonna 2014", Kauppinen kertoo.

"Samana ajanjaksona 55−64-vuotiaat lisäsivät pikaviestimien käyttöä 12 prosentista 31 prosenttiin, 10−20 vuotta nuorempien tapoja seuraten. 55-64-vuotiaat ovat lisänneet pikaviestien käyttöä innokkaimmin, 170 prosenttia kahden vuoden aikana", Kauppinen kertoo.

55−64-vuotiaat ovat lisänneet pikaviestien käyttöä innokkaimmin, 170 prosenttia kahden vuoden aikana

Tekstiviestitkään eivät ole häviämässä, vaan niitä käytetään nykyään runsaasti yritysten ja kuluttajien välisessä viestinnässä. Tällaisten asioiden hoitoon tarkoitettujen hyötytekstiviestien määrä Elisan verkossa on lähes kaksinkertaistunut kahden viime vuoden aikana.

Suomalaiseen verkkoviikkoon kuuluvat nykyään olennaisesti myös Youtube-videot, joita katselevat eniten nuoret 18−25-vuotiaat. Youtubessa viihtyvät myös 66−75-vuotiaat, jotka hekin katsovat viikossa nelisen Youtube-videota.

Suomalaisten viikko verkossa -tulokset ovat osa laajempaa, vuonna 2016 tehtyä Näin Suomi viihtyy -tutkimusta. Tutkimukseen vastasi 1 320 henkilöä, jotka edustavat suomalaisia iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen.

Oliko artikkelista sinulle hyötyä:
0/5