Stadika voitti 5G-tukiasemien muotoilukilpailun

Design-kilpailun voittajatukiasema on helposti monistettavissa, tyylikäs ja kaupunkiympäristöön sopiva. Kilpailu on Elisan, Helsingin kaupungin ja Nokian  yhteinen sysäys rakentaa Helsingistä Euroopan johtava älykaupunki. Kilpailu toteutettiin yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa.

Stadika on voittanut 5G-tukiasemien muotoilukilpailun. Kilpailussa etsittiin helposti monistettavissa olevaa tyylikästä tukiasemaratkaisua Helsinkiin. Stadika on kustannustehokas ja toimintavarma tukiasema, jonka voi kiinnittää esimerkiksi lyhtypylvääseen.

Design-kilpailu on osa Elisan, Helsingin kaupungin, Nokian yhteistä hanketta kehittää Helsingistä Euroopan johtava älykaupunki, jossa on maailman paras mobiiliverkko ja -palvelut. Muotoilualaa kilpailun järjestäjissä edusti muotoilualan asiantuntijoiden järjestö Ornamo. Uusi 5G-verkko vaatii aiempaa tiheämpää tukiasemaverkkoa. Koska kaupunkilaiset tulevat näkemään 5G:n myötä yhä enemmän tukiasemia, niiden on oltava saumaton osa kaupunkimaisemaa.

Kilpailun tavoitteena olikin löytää tyylikäs hyvin muotoiltu tukiasema, joka asettuu luontevaksi osaksi kaupunkiympäristöä ja on muokattavissa erilaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin.

Tutustu alla kärkikolmikkoon paremmin.

Voittaja: Kustannustehokas ja toimintavarma Stadika

Stadikat ovat kevyitä, kustannustehokkaita ja yksinkertaisia tukiasemia. Ne voi kiinnittää kaupungista jo löytyviin rakenteisiin, kuten lyhtypylväisiin.

“Lähestyimme suunnittelua käytännönläheisesti. Kävimme ensin läpi kilpailun vaatimuslistan, jonka jälkeen mietimme tukiaseman toiminnallisuutta ja materiaalivalintoja. Suunnittelimme nimenomaan Helsinkiin istuvia tukiasemia, joten tutkimme myös Helsingin arkkitehtuuria. Haimme inspiraatiota esimerkiksi Tilkan funkkismuodoista, Stadikan tornista ja Katajanokan pehmeistä jugend-taloista”, Keny Muesa kertoo.

Muesa on suunnitellut Stadikan yhdessä kavereidensa Aaro Sariolan ja Pekka Selosen kanssa.

Stadika on muodoiltaan pehmeä tukiasema, jossa on panostettu ennen kaikkea toimivuuteen. Koko tukiasema on suunniteltu niin, että se tukee muodoiltaan ja rakenteiltaan 5G-signaalin toimivuutta.

“Stadika on rakenteellisesti fiksu ja takaa tukiasemalle laajan toimintasäteen”, Muesa tiivistää.

2. sija: Reflect piiloutuu katsojalta

Suunnittelutoimisto Pentagon Designin Reflect-tukiasema sulautuu osaksi kaupunkiympäristöä heijastavan pintansa vuoksi. Tukiasemassa käytetään kierrätettävissä olevia materiaaleja, joten se on myös ekologinen vaihtoehto.

“Tukiasemia tulee ilmestymään kaupunkikuvaan paljon, jotta 5G-verkosta saadaan toimiva. Jos tukiasemat näkyvät liikaa, ne voidaan kokea liian hallitsevina kaupunkikuvassa. Reflect piiloutuu katsojalta, joten se sopii minne tahansa Kauppatorista Itäkeskukseen”, Pentagon Designin Simon Örnberg kertoo.

Reflectin ovat suunnitelleet Örnberg, Arni Aromaa ja Jari-Petri Voutilainen.

“Reflect-tukiasemat heijastavat ympäristöä, joten kun tukiaseman havaitsee, näyttää se aina vähän erilaiselta. Se voi yllättää katsojan mielenkiintoisella tavalla”, Örnberg lisää.

3. sija: Kehikot lisäävät kaupunkien viihtyisyyttä

Muotoilijatiimi Heikki Konun ja Jukka Jokisen suunnittelema Kehikot on vastaisku nykyisille tukiasemille, joita Konu kuvailee “tikkarimaisiksi tolpiksi”.

“Halusimme rikkoa tukiasemien tutun muotokielen ja suunnitella jotain uudenlaista. Kehikot on yksinkertaisuutensa takia ajaton ja tyylikäs tukiasema. Tukiaseman voi päällystää erilaisilla materiaaleilla, ja siksi Kehikot onkin muokattavissa monenlaiseen kaupunkiympäristöön”, Konu kuvailee.

Hän näkee, että Kehikot-tukiasemat sopivat niin vanhalle puutaloalueelle kuin moderniin kaupunkikeskustaan.

“Kehikoilla kaupunkiympäristöä voidaan vehreyttää tai valaista, joten ne lisäävät myös kaupunkiympäristöjen viihtyisyyttä.”

Kolmiomaiset Kehikot koostuvat metrin korkeista moduuleista, jotka voidaan kasata toistensa päälle. 5G-laitteet ovat rakenteiden yläosassa, ja tukiasemien kolmiomuoto tukee signaalien kulkemista.

5G-tukiasemakilpailun voittajat palkittiin yhteensä 35 000 eurolla. Voittaja sai 20 000 euroa, toiseksi tullut 10 000 euroa ja kolmanneksi tullut 5 000 euroa. Kärkikolmikko valittiin avoimella äänestyksellä ja jury asetti sen paremmuusjärjestykseen.