6 sovellusta, jotka sopivat lapsen puhelimeen

Millaisia sovelluksia lapsi tarvitsee puhelimeensa? Poimimme 6 sovellusta, jotka sopivat lapsen ensimmäiseen puhelimeen. Näistä on apua myös lapsen koulutaipaleen alussa.

Teksti: Krista Ahola

 

1. Moji Kello: kellonajat tutuiksi

Missä asennossa kellon viisarit ovat, kun kello on puoli viisi? Milloin on nukkumaanmenoaika? Moji Kello on yksinkertainen ja toimiva peli kellonaikojen opetteluun: lukija kertoo kellonajan, ja lapsi siirtää viisarit oikeaan asentoon. Palkinnoiksi oikeista vastauksista linnut lennähtelevät orrelle katselemaan pelin edistymistä. Peli on ruotsalainen, mutta siitä on tehty useita kieliversioita; suomen kielen lukijalla on pieni aksentti, mutta pelaamista se ei häiriste.

Moji Kello: iOS ja Android, ilmainen

iOS

Android

2. Molla ABC: harjoittele kirjaimia

Suomalaisessa Molla ABC -oppimispelissä voi treenata isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Helppokäyttöinen peli neuvoo selkeästi merkkien oikeaoppiset piirtosuunnat. Valittavana on sekä vuoden 2006 tai vuoden 2016 kirjaisinmallit, ja myös harjoiteltavat kirjaimet ja toistojen määrät voi määritellä itse. Huolellisuutta tarvitaan, jotta kirjaimet piirtyvät juuri oikein - peliä voi pelata sormen lisäksi myös kosketuskynällä.

Molla ABC: iOS, Android ja Windows, ilmainen

Apple

Android

Windows

3. Ekapeli Alku: lukutaitoa eskarilaiselle

Ekapeli on viihdyttävä peli lukutaidon opetteluun. Se on tehokas apu myös niille lapsille, joilla on vaikeuksia lukemisen opettelussa. Sovellus on suunnattu esikouluikäisille ja ykkösluokkalaisille, mutta innostavien pelillisten elementtien ja palkintojen ansiosta sen parissa viihtyvät jo pienemmätkin kirjaimista kiinnostuneet lapset. Pelissä opetellaan kirjaimia, tavuja ja sanoja erilaisten vaihtelevien teemojen parissa: lapsi voi esimerkiksi seurata pomppivaa sammakkoa tai kaivaa kuoppaa maan alle. Peli palkitsee lapsen valitsemalla hänelle sekä osaamista vahvistavia että haastavia äänteitä.

Ilmainen peli on kehitetty Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella. Toimii myös ilman nettiyhteyttä.

Ekapeli Alku: iOS, Android, Windows-tietokoneet, ilmainen

iOS

Android

Windows

4. Grow Your Garden: matematiikkaa kukkien kanssa

Peruslaskutehtäviä kertaamalla tapahtuva kukkien kasteleminen kuulostaa ideana yhtä innostavalta kuin puhelinluettelon ulkoa opettelu. Jotain aivan omituista tenhoa sovelluksessa on, sillä sitä kokeillut aikuinenkin jää kuin varkain pelaamaan pitkäksi aikaa. Sovellus ylläpitää mukavasti etenkin ekaluokkalaisen matikkapäätä ja tuo hauskasti laskemisen ja loogisen ajattelun osaksi pelaamista.

Grow Your Garden: iOS, 0,99 €

iOS

5. SmartKid Maths: hiiri oppii matematiikkaa

Hiiri opiskelee opettajapöllön avustuksella matematiikkaa − ja peliä pelaava lapsi hiiren mukana. Suomalainen SmartKid Maths -oppimissovellus tarjoaa pelaajan taitoihin mukautuvia matemaattisia tehtäviä eka- ja tokaluokkalaisille sekä helpompia tehtäviä jo pienemmille. Peli vaikeutuu asteittain ja tarjoaa peräti sata tasoa, jotka kattavat ensimmäisen ja toisen luokan sekä esikoulun oppisisältöä.

SmartKid Maths: iOS ja Windows, ilmainen kokeiluversio

iOS

Windows

6. Dino Tim: muotoja ja matematiikkaa

Paha noita on vanginnut Tim-dinosauruksen perheen, mutta onneksi Timillä on hyvä noita apunaan. Pieniä matemaattisia laskutehtäviä ja muotoihin liittyviä pulmia ratkaisemalla Tim kerää pisteitä ja auttaa perhettään vapautumaan vankityrmästä. Peli sisältää myös tasohyppelykenttiä, joissa kerätään hyvälle noidalle oikeita numeroita tai muotoja taikakeitokseen laitettavaksi. Sovellukseen voi valita 6­-12 -vuotiaiden tai 2-5 -vuotiaiden vaikeusasteen.

Dino Tim: iOS 2,29 €, Android ilmainen mainoksia sisältävä perusosa, lisäosat 1,89 €

iOS

Android

Oliko artikkelista sinulle hyötyä:
4/5