Digisiivous saa laitteesi toimimaan paremmin – näin sen teet

Tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin kertyy turhaa roinaa, joka tekee niistä laahustavia kompastelijoita. Digisiivous kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin, jotta laitteissa pysyy puhti päällä.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Digisiivous tietokoneelle

1. Poista koneelta turhat ohjelmat

Tarpeettomat ohjelmat hidastavat konetta ja vievät tilaa järjestelmäkansiossa. Tyypillisiä turhia ohjelmia ovat koneen ja muiden ohjelmien kylkiäisinä tulleet apuohjelmat tai vanhat ohjelmat, joiden tilalle on hankittu uusi tarkoituksenmukaisempi versio. Windowsissa ohjelmat pitää poistaa aina ohjauspaneelin kautta kohdasta ’ohjelmat ja toiminnot’.

2. Tyhjennä ladattujen tiedostojen kansio

Joka kerta kun lataa tiedoston, se jää ladattujen tiedostojen kansioon, ellei sitä erikseen poista. Jos samaa tiedostoa on ladattu useamman kerran, kaikki versiot säilyvät kansiossa. Tämä kansio kannattaa tyhjentää säännöllisesti.

3. Hankkiudu eroon väliaikaistiedostoista

Windows tekee piilotettuihin kansioihin väliaikaistiedostoja, jotka ovat välittömän käytön jälkeen kuin roskapusseja tietoliikenteen käytävillä. Puhdistus sekä nopeuttaa konetta että vapauttaa tallennustilaa.

4. Organisoi tiedostot omiin kansioihinsa

Omat tiedostot eivät yleensä vie paljon levytilaa, mutta niiden organisoiminen kansioihin helpottaa elämää. Kansioiden tekemiseen kannattaa luoda looginen järjestelmä, jotta asiat löytyvät helposti ja jotta kansioiden siivoaminen on yksinkertaista. Kun asiakokonaisuudet ovat omissa kansioissaan, tarpeeton kansio turhine tiedostoineen on helppo poistaa kerralla. Tilaa vievät kuvat ja videot on hyvä tallettaa vaikkapa pilvipalveluihin, jotta ne eivät täytä kovalevyä. Pilvipalvelussa ne ovat myös turvassa, jos tietokone hajoaa.

5. Organisoi sähköpostit

Aloita siivous siitä, että teet erilliset sähköpostitilit tärkeille sähköposteille, verkkopalveluihin ja nettifoorumeille rekisteröitymiseen ja ns. tyhjänpäiväisille sivuille kirjautumisiin ja roskapostimagneetiksi. Tärkeiden postien tili toimii myös palautustilinä verkkopalvelujen salasanoille. Postien organisointia helpottaa, kun automatisoi sähköpostiohjelmassa esimerkiksi uutiskirjeet ohjautumaan omiin kansioihinsa. Itselleen kannattaa tehdä myös kansiot, joihin lajittelee postit heti, kun ne saapuvat.

Digisiivous puhelimeen

1. Sulje ja poista muistia ja tallennustilaa kuormittavat turhat ohjelmat

Eri käyttöjärjestelmissä poistamiseen ja sulkemiseen on omat tapansa, joihin kannattaa tutustua valmistajien sivustoilla. Esimerkiksi Applen laitteissa poistaminen tapahtuu painamalla jonkin aikaa yhtä sovelluksista, minkä jälkeen sovellukset alkavat väristä ja niitä voi poistaa yksitellen yläkulman x-kirjainta näpäyttämällä. Android-laitteissa (esim. Samsung, Huawei) sovellukset poistetaan Play-kaupassa.

2. Siirrä kuvat ja videot puhelimesta

Paljon tilaa vievät kuvat kannattaa säännöllisesti siirtää pilvipalveluun tai tietokoneelle ja poistaa sitten kännykästä. Pilvipalveluihin kannattaa säätää asetukset niin, ettei ohjelma synkronoi niitä takaisin puhelimeen vaan ainoastaan puhelimestasi pilvipalveluun.

3. Siivoa tarpeettomat tiedostot pois

Tarpeettomat tiedostot, kuten vaikka netistä ladatut aikataulut, kannattaa poistaa muistia kuormittamasta, kun niitä ei enää tarvitse. Esimerkiksi Androidissa tämä tapahtuu ladattujen tiedostojen kansiossa (Omat kansiot > Kaikki kansiot > Download). iPhonessa ladatut tiedostot poistetaan siinä sovelluksessa, jolla ne on ladattu.

4. Karsi turhat luvat sovelluksilta

Käy läpi sovellukset ja mitä lupia olet niille antanut. Esimerkiksi taskulamppu ei tarvitse yhteys- tai sijaintitietojasi. Lupien siivoaminen turvaa yksityisyyttä. Lupien muokkaaminen sovelluskohtaisesti on mahdollista uusimmissa Android-versioissa (6.0 ja uudemmat). Vanhempiin versioihin tarvitset erillisen apuohjelman.

Jos omat voimat eivät riitä siivoukseen, siihen on olemassa palveluita. Asiantunteva digihuolto tarkistaa yleensä laitteet huomattavasti nopeammin ja tehokkaammin kuin sen itse tekisi.

Vinkit antoi Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen.

Lue myös: