Omagurun neuvoilla erotat tietojenkalastelun sähköpostitulvan keskeltä.
Kieliasu
Valtaosa ns. phishing- eli tietojenkalasteluviesteistä on alkuperältään ulkomaisia ja niissä käytetty suomen kieli on usein heikkoa. Käännösten laatu kuitenkin paranee koko ajan, joten vastaan voi tulla myös kieliasultaan uskottavia kalasteluviestejä.
Lähettäjän osoite
Aidot ilmoitustyyppiset sähköpostiviestit tulevat yritysten, yhteisöjen tai julkispalveluiden virallisista sähköpostiosoitteista. Usein näihin viesteihin ei voi vastata sähköpostitse. Yritykset ja julkispalvelut eivät koskaan lähetä sähköpostia yleisten, kaikille avointen sähköpostipalveluiden (esim. Gmail) kautta.
Tietojen pyytäminen
Mikään viranomainen, pankki tai luotettava nettikauppa ei koskaan pyydä sinulta kirjautumistietoja tai tilitietoja sähköpostitse. Henkilökohtaisten tietojen pyytäminen sähköpostitse on aina arveluttavaa.
Liitetiedostot
Älä avaa tuntemattomalta lähettäjältä tulleessa sähköpostissa olevaa liitetiedostoa, sillä siihen saattaa olla kätkettynä haittaohjelma. Parhaat tietoturvaohjelmat tarkistavat liitetiedostot automaattisesti, mutta niiden käsittely on aina käyttäjän vastuulla.
Linkit hämäriin osoitteisiin
Tietojenkalasteluviesteissä ei aina pyydetä tietoja suoraan, vaan ohjataan linkillä kirjautumaan/täyttämään tietoja nettiin aidolta näyttävälle sivulle. Myös linkki voi olla naamioitu uskottavan näköiseksi, mutta johtaakin “hämärään” osoitteeseen.
Tarjous tai ilmoitus, joka vaikuttaa liian hyvältä
Jos viestissä kerrottu asia tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se mitä todennäköisimmin myös on sitä.
Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen
Tutustu Elisan Omaguruun