Pystyisitkö sinä nukkumaan paremmin?

Ihminen viettää kolmanneksen elämästään unessa, jos menee hyvin. Kun uni on laadukasta, se myös palauttaa. Siksi hyvään uneen kannattaa satsata. Sovellusten avulla saa käsityksen, millaista unta tulee tankattua. Testasimme kaksi.

Teksti ja testit: Hanna Kangasniemi ja Aurora Airaskorpi

Aikuisen normaali unentarve on noin 7−8 tuntia yössä. Toiset pärjäävät vähemmällä, toiset taas tarvitsevat unta enemmän. Määrääkin tärkeämpi on kuitenkin unen laatu.

Uni vaikuttaa muistiin ja oppimiseen. Syvää unta tarvitaan, jotta aivojen energiavarastot uusiutuvat. Hyvä uni vaikuttaa tarkkaavaisuutteemme, keskittymiseen, loogiseen ajatteluun ja ratkaisukykyyn. Unen aikana myös opitut asiat tallentuvat työmuistista pitkäkestoiseen muistiin.

Unisovelluksista saa eniten irti, kun ymmärtää unen rakenteen ja onnistuu löytämään itselleen parhaan tavan lisätä unen laatua.

Unen rakenne

Torke edeltää syvempää unta. Aivojen suorituskyky on alentunut, vaikka tietoisuus säilyy.

Kevyttä unta on noin puolet unen määrästä. Sen aikana lihakset rentoutuvat, verenkierto ja aineenvaihdunta tasaantuvat ihmisen toimintakyvyn elpyminen alkaa.

Syvä uni on elpymisen kannalta tärkein univaihe ja se nukutaan ensimmäisen 4−5 tunnin aikana. Hengitys on syvää ja syke hidas. Opittu tieto siirtyy pitkäkestoiseen muistiin.

REM (rapid eye movement) -unessa eli vilkeunessa pulssi ja verenpaine vilkastuvat. Aivot käsittelevät päivän kokemuksia ja tallentavat niitä niin sanottuun taito- ja tunnemuistiin.

On normaalia, että yöllä heräilee muutaman kerran.

Testasimme kahta välinettä unen seuraamiseen:

Mikä: Sleep Cycle Alarm Clock. Unta seuraava ja analysoiva herätyskellosovellus.

Käyttöönotto: Kännykkä asetetaan nukkumaan mennessä yöpöydälle näyttö pöytää vasten. Mikrofoni tarkkailee unta ja analysoi sen. Herätyskello herättää unen kevyessä vaiheessa.

Arvio: Sovelluksessa on helppo vertailla käyriä. Herätys toimii luonnollisesti unirytmissä ja herätysääni on miellyttävä. Sovellus hyödyttää parhaiten, kun ehtii nähdä sekä oman perusunen käyrät että sen, mitkä asiat uneen vaikuttavat ja miten niihin voi itse vaikuttaa.

Sovellukseen kaipaisi esimerkkejä ”hyvästä” unikäyrästä. Miltä unikäyrän pitäisi näyttää, jotta voi olla tyytyväinen uneensa? Sovelluksessa ei myöskään ollut esimerkiksi syvän unen määrän parantamiseen, joten todellinen hyötykäyttö vaatii oma-aloitteista perehtymistä asiaan. Epäselväksi jää, millä perusteella sovellus luokittelee unenlaadun esimerkiksi 90-prosenttisen hyväksi. Vaikuttaa, että se viittaisi vain määrään.

Jäi mietityttämään, kuinka luotettava pelkän hengityksen avulla mittaaminen on? Reagoiko sovellus esimerkiksi kanssanukkujan hengitykseen? Yllättävän hyvin se kyllä tuntui ottavan vain lähimmän nukkujan tiedot.

Sovellus auttoi huomaamaan, että unen laatu on usein merkittävämpää kuin määrä. Kahdeksan tuntia katkonaista unta, ja vähän syvää unta, ei riitä palauttamaan.

Sovelluksen avulla näki myös konkreettisesti, että pienikin määrä alkoholia tekee unesta heti huonolaatuisen, mikä näkyy käyrällä useina heräämisinä.

Ilmainen perusversio, Premium 29,99 €/vuosi. Premium-versiossa voi lisätä tietoja uneen vaikuttavista asioista ja se antaa lisäkäyriä muun muassa ilmanpaineen ja kuun asennon vaikutuksesta uneen.

Android

iOS

Ōura

Mikä: Oulussa kehitetty ja maailmalla palkintoja kerännyt hyvinvointisormus Ōura mittaa kehon liikkeitä, sykettä ja lämpötilaa. Sormuksen keräämät tiedot näkee mobiilisovelluksesta, joka kertoo käyttäjänsä aktiiviisuustasosta, palautumisesta ja unen laadusta. Sovellus neuvoo myös, miten saada uni, rentoutuminen ja aktiivisuus tasapainoon.

Käyttöönotto: Ōura-sormus ladataan sormuskotelossa USB-laturilla ja otetaan käyttöön yhdistämällä se bluetoothilla Ōura-älypuhelinsovellukseen. Sormus ei utele kantajastaan kuin iän, painon ja pituuden.

Englanninkielinen sovellus kertoo, että meidän on sormuksen ja sen käyttäjän on tutustuttuva toisiinsa, joten ihan yhdessä yössä ei kokonaisanalyysia ole odotettavissa.

Sormus mittaa sirun avulla sormen valtimosta käyttäjän sydämen sykkeen, sykkeiden välisen etäisyyden ja kehon lämpötilan muutokset sekä kehon liikkeet. Keskustelu sormuksen ja mobiilisovelluksen välillä käydään bluetoothilla. Joka aamu tulokset piirtyvät sovellukseen käyriksi unen laadusta, aktiivisuudesta sekä valmiustilasta ja palautumisesta.

Arvio: Sormuksen välittämät unikäyrät ovat selkät. Unestakin saa erittelyt sen laadusta eri vaiheissa yötä. Sovelluksessa on myös neuvoja, miten unta tai aktiivisuutta voisi parantaa.

Jo muutaman vuorokauden jälkeen havahdun, että pitäisi nukkua enemmän ja paremmin. Syvän unen osuus unesta voisi olla suurempi. Liikuntaakin voisi olla enemmän. Olisiko lisäliikunta ehkä myös ratkaisu parempaan uneen? Pitää testata ja katsoa, mitä sormus tuumii.

Aluksi isohkolta tuntunut sormus on muutamassa päivässä osa minua. Käsiä pestessä se kannattaa kuitenkin ottaa pois. Jos sormuksen alle jää kosteutta, iho on kuin laastarin jäljiltä.

Sormus tuntuu helpolta ja kevyeltä. On hyvä, etteivät tulokset päivity jatkuvasti, vaan menneen vuorokauden tiedot latautuvat, kun sovelluksen avaa aamulla. Ei tule turhaa tarkistelua.

Välineisiin ja testaamiseen on helppo koukuttua. Itselle tuli ensin stressi, että pitäisi nukkua ”oikeammin”, niin, että syvää, kevyttä ja REM-unta olisi oikeassa suhteessa sormuksen ohjeiden mukaan. Kun sormuksen ottaa oppaaksi elämäntapojen kehittämiselle, eikä jää tuijottamaan tuloksia, se voikin olla oiva työväline parempaan elämään.

Hinta: 329 €

Sormusta myydään mustana ja valkoisena. Pakettiin kuuluu sormuspesä USB-latureineen.

Lue lisää oman terveyden edistämisestä itseään mittaamalla.

Lähde: Hyvän unen lyhyt oppimäärä, YTHS