Ruutuaika perheessä – mitä mieltä nuoret ovat?

Viisilapsisessa uusperheessä kännykän käytöstä neuvottelu on jokapäiväistä. Säännöt tulevat aikuisilta, mutta nuoret arvioivat itsekin netin käyttöään. Ruutuaika perheessä on yhä yleisempi keskustelujen aihe.

Teksti: Krista Ahola Kuvat: Paula Virta

Netin käytöstä neuvotellaan nuorison kanssa monessa perheessä, mutta sääntöjen ja rajojen miettiminen on erityisen tärkeää uusperheessä, jossa 7–13 -vuotiaita on parhaimmillaan viisi ja kotejakin useampi. Mitä mieltä nuoret ovat itse sääntöjen tarpeellisuudesta?

Cederqvist-Tuomisen perheen nuoret Joonas, 13, Leevi,13, Markus, 12 ja Netta, 11 käyttävät kännyköistään erityisesti Youtubea, Instagramia, Snapchatia ja WhatsAppia. 7-vuotiaalle Ennille aikarajoitusten noudattaminen on vielä helppoa, mutta vanhempia lapsia netti koukuttaa jo enemmän. Äänten kakofonia on melkoinen, kun yksi katsoo illalla leffaa, toinen kuuntelee musiikkia ja kolmas Youtubea.

”Hullulta tuntui, kun perheen nuorin Enni jutteli Sirin kanssa, että miten päivä on kulunut. Kotona kun olisi kuitenkin juttelukaveriksi kuusi perheenjäsentäkin”, perheen aikuiset Maria ja Aleksi vitsailevat perheensä nettielämästä.

Viime kesänä mökillä kännykän käyttö unohtui kokonaan ja kaikken aika kului kalastamassa ja ulkona. Perheessä nuorten netinkäyttöön vaikuttaakin päivän muut tekemiset. Kännykkä viihdyttää, jos on tylsää.

“Silloin kun on jalkapallotreenejä ja muuta tekemistä, ei kännykkää ehdi käyttää, Joonas vahvistaa.

Värähtelyä kännykkälaatikossa

Perheen puhelimet laitetaan latauspisteeseen ja puhelinlaatikkoon kello yhdeksältä arki-iltaisin ja kymmeneltä viikonloppuisin. Yön puhelimet ovat olohuoneessa lukollisen oven takana. Vanhemmat kyllä heräävät, jos joku lähtee salaa lukkoja rapistelemaan. Miltä tämä sääntö tuntuu nuorten mielestä?

“On se ihan fiksu sääntö, koska muuten meidän nukkumaanmenoaika venyy”, Markus pohtii.

“Nukun paremmin nyt, kun puhelimet laitetaan kokonaan pois”, Leevi jatkaa.

“Kyllä mä kiukuttelin siitä aluksi. Minua ei puhelin yöllä haittaisi, koska laittaisin sen äänettömälle ja hyllylle”, Netta sanoo.

Vielä puhelinlaatikossakin kännykät voivat kuitenkin häiritä nukkumista. Lähinnä tosin vain vanhempien unta. Eräänä yönä Maria heräili siihen, että jonkun kännykkä värisi ja välähteli pitkin yötä. Aamulla selvisi, että viimeinen viesti oli tullut kello 2:30.

Nettiajan selkeitä tuntimäärällisiä päivärajoituksia perhe ei ole saanut toimimaan, mutta puhelimet otetaan pois, jos lapsilla on liikaa ”kikkailua”. Joskus käskemistä tehokkaammin toimii vaikkapa aikuisen toisesta huoneesta lähettämä kuvaviestiuhkaus, jossa moukari heiluu kännykän lähellä.

Päätä särkee, ärsyttää, väsyttää, menee naamasta ihan harmaaksi ja tulee migreeni. Nuorten oma lista liian netinkäytön aiheuttamista huonoista kokemuksista on pitkä.

“Olen nähnyt painajaisiakin, kun olen ollut liian paljon kännykällä”, Netta kertoo.
“Mä näin kerran painajaista siitä, että kännykkä otettiin pois”, Leevi sanoo ja nauraa.

Jäätävää spämmiä

Kaikkeen netin käytön rajoittamiseen ei tarvita aikuisen käskyä. Nuoret ovat huomanneet itsekin, että toisinaan pelaaminen tai muu verkon käyttö häiritsee liikaa muuta elämää.

“Poistin kesän jälkeen Clash of Clansin, koska en enää jaksanut pelata sitä. Poistin myös itseni kaikista turhista ryhmistä, koska niistä tulee ihan jäätävää spämmiä koko ajan”, Leevi kertoo.

Aina aikuisetkaan eivät hallitse viestien määrää. Esimerkiksi Markuksen jalkapallomatsipäivänä joukkueessa pelaavien lasten ja heidän vanhempiensa yhteiseen Whatsapp-ryhmään oli tullut 250 viestiä yhden päivän aikana. Viestien hallitsematon tulva tuntuu koko perheen mielestä ahdistavalta.

Cederqvist-Tuomisen perhe pohtii, mitä tapahtuisi, jos mitään rajoituksia ei olisi – se voisi olla mielenkiintoinen kokeilu. Missä vaiheessa lapset huomaisivat itse rajan tulleen vastaan?

“Me oltais kännykällä ihan koko ajan”, lapset sanovat nauraen.

Tarkempi pohdinta kuitenkin muuttaa mielipidettä.

“Mä en kyllä olisi. Mä laittaisin sen jossain vaiheessa pois ja lähtisin ulos kavereiden kanssa”, Joonas toteaa.

“Jos meillä kaikki sujuisi hyvin ilman sääntöjä, niin eihän niitä sääntöjä edes tarvittaisi”, Leevi keksii.

Aikuiset nyökyttelevät. Olisi hienoa, jos kännykän käyttö pysyisi kurissa itsekseen ilman sääntöjä. Jos se ei kuitenkaan suju, tarvitaan sääntöjä.

Samat säännöt kaikille

Sääntöjä on yhdenmukaistettu myös uusperheen lasten toisten kotien kanssa: On selkeää, jos esimerkiksi puhelinten yösäilytys toimii kaikissa kodeissa samalla tavalla. Yhteiset säännöt koskevat myös aikuisia. Kännykät eivät tule ruokapöytään silloin, kun syödään yhdessä. Jos on vieraita kylässä, puhelimet pidetään poissa.

“Iskä kyllä pelaa usein kotona Clash of Clansia, mutta laittaa puhelimen pois heti, kun Maria tulee kotiin”, Leevi paljastaa.

“Mutta minä en laita puhelinta pois siksi, että Maria käskee. Teen sen siksi, että minusta on mukavampi olla Marian seurassa ilman puhelinta”, Aleksi perustelee.

Lapset ovat samaa mieltä: ei ole kiva olla kavereiden kanssa, jos nämä ovat koko ajan nenä kännykässä.

“Mieluummin sitten vaikka katsotaan leffaa tai pelataan pleikalla. Siinä ollaan enemmän yhdessä eikä jokainen vaan omissa oloissaan, Netta toteaa.

“Kaikkein kivointa on olla kavereiden kanssa ulkona ja tehdä yhdessä jotain. Joskus kun vanhemmat patistavat ulos edes tunniksi, siellä viihtyykin sitten kolme tuntia ja koko kännykkä on unohtunut”, pojat komppaavat.

Nuoret neuvovat: Näin sovitaan reilusti netinkäytöstä

1) Säännöt ovat ok, jos ne perustellaan ja ne tuntuvat kaikkien mielestä reiluilta.

2) Anna nuoren vaikuttaa aikarajoihin, silloin niitä on mielekkäämpi noudattaa.

3) Säännöt koskevat kaikkia perheenjäseniä, myös aikuisia.

4) Kännykkä ei ole kaiken pahan alku vaan myös tärkeä väline ajanviettoon ja sosiaalisiin kontakteihin.

5) Älä uhkaile vaan ole rakentava. Keksi vaikka perheen kännykättömälle ajalle yhteistä tekemistä, joka on kivaa koko perheen mielestä.

6) Jos nuorilla on useampi koti, on helpointa joskaan ei välttämätöntä, että säännöt ovat kaikkialla samat.

Lue lisää aiheesta:

Milloin lapsi pelaa liikaa?

Näillä vinkeillä ruutuaika haltuun.

Saako omaa lastaan stalkata?

Miten saada lapsi pois laitteilta.

Elisa Tietoturvan avulla suojaat koko perheen laitteet, säätelet ruutuaikaa ja voit tarvittaessa paikantaa perheenjäsenet.