Millainen liittymä lapselle? Näin valitset oikein

Millainen lapsen ensimmäisen oman puhelinliittymän pitäisi olla? Lue parhaat vinkit koululaisen liittymän valitsemiseen.

Teksti: Hanna Kangasniemi

 

1. Ekaluokkalainen pärjää hitaammallakin netillä

Ensimmäinen puhelin hankitaan yleensä ekaluokkalaiselle. Usein puhelin hankitaan jo muutama kuukausi ennen koulun alkua, jotta sen käyttöä ehtii harjoitella.

Jos ekaluokkalainen ei katso tai hänen ei haluta katselevan videoita, riittää prepaid tai käytön mukaan veloitettava matkapuhelinliittymä, johon kuuluu nettiyhteys. Nettiyhteys on hyvä olla, koska lasten tyypillisin yhteydenpitokanava on nettipohjainen pikaviestinpalvelu, kuten WhatsApp. 

Alakouluikäiset eivät juuri tekstiviestejä lähettele, ja puheluiden määräkin on yleensä vähäinen. Rajaton mahdollisuus puheluihin tai tekstiviesteihin meneekin todennäköisesti hukkaan. Puheluista ja viesteistä on edullisinta maksaa käytön mukaan.

 

2. Jo kolmasluokkalainen kaipaa lisää nopeutta ja datamääriä

Muutaman kouluvuoden jälkeen lasten mobiilidatan käyttö kasvaa tilastojen mukaan räjähdysmäisesti. Dataa kuluu ennen kaikkea videoiden katsomiseen ja latailuun. Yhden Youtube-videon katsominen voi viedä äkkiä 30−50 Mt. Myös somen, pelien ja sovellusten käyttö sekä kuvien lataaminen lisääntyy iän karttuessa ja kasvattaa käytettyä datamäärää.

Isommalle koululaiselle on hyvä hankkia liittymä, jossa on ennen kaikkea nopea nettiyhteys, sillä videoiden katselu ja jakaminen on yläluokkalaisten peruskauraa, eikä videoiden pätkiminen ole kivaa. Sujuvinta netin käyttö on 4G-liittymällä.

Puheluiden ja tekstiviestien määrä on alle 20-vuotiailla vähäinen, joten käytön mukaan veloitettava liittymä on edelleen hyvä vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin tarkistaa operaattorilta, veloitetaanko esimerkiksi multimediaviestin lähetyksestä enemmän kuin vaikkapa tekstiviestin.

>>Tutustu Elisan puheliittymiin. Tarkka-liittymissä puhelut ja tekstiviestit veloitetaan käytön mukaan, mutta mobiililaajakaistassa ei ole käyttökattoa. 

 

3. Saldorajat helpottavat kulujen hallintaa

Prepaid on varma valinta, jos haluaa pitää puhelinkulut tarkasti hallussa. Prepaid-liittymän saldon seuraaminen ja lataaminen teettää kuitenkin hieman työtä. Postpaid-liittymiin on puolestaan mahdollista asettaa erilaisia saldorajoja. Rajojen lähestymisestä ja ylittymisestä tulee tekstiviestimuistutukset, jotka voi ohjata vaikka vanhemman puhelimeen. Operaattorin itsepalvelukanavilla voi käydä katsomassa, miten paljon puheluita on ollut.

Helpoin ratkaisu on hankkia liittymä, jonka kuukausimaksuun kuuluu rajattomasti normaalihintaisia puheluita ja tekstiviestejä Suomessa, ja jossa on mobiililaajakaista ilman käyttökattoa. Tällöin kuukausikustannus on aina sama ja etukäteen tiedossa.

>>Tutustu Elisan puheliittymiin. Huoleton-liittymissä puhelut, viestit ja netinkäyttö kuuluvat kuukausihintaan.

Jos tiedossa on lomareissuja, on hyvä muistaa, että lapsen datan käyttöä voi rajoittaa tarvittaessa myös ulkomailla. Myös puhelut ulkomailla voi estää, mutta siihen harvemmin on tarvetta, sillä puhelut ovat edullisia EU:ssa. 

>>Lue täältä lisää puhelimen käytöstä ulkomailla.

 

4. Maksullisten palvelunumeroiden esto säästää yllätyksiltä

Maksullisten palvelunumeroiden esto on ehdoton pienillä lapsilla. Vaikka lapsi ei itse soittaisi edes vahingossa maksulliseen numeroon, joku voi saada puhelimen haltuunsa ja ostaa sillä esimerkiksi limsaa automaatista, jos esto ei ole voimassa. Maksullisten palvelunumeroiden eston saa myös prepaid-liittymiin.

 

5. Kun liittymässä on nettiyhteys, voit paikantaa lapsesi

Pienen koululaisen netin käyttöä voi hallita hankkimalla sovelluksen, joka suodattaa netistä ikärajojen mukaan haitallista sisältöä. Itsenäistä kulkemista harjoittelevan pienen lapsen puhelimeen voi puolestaan asentaa paikannuspalvelun, jolla voi seurata lapsen liikkumista, laittaa äänettömälle jääneen puhelimen päälle ja jopa säätää hälytyksen, jos lapsi poistuu sovitulta liikkumisalueelta. Vastaavat turvapaketit sisältävät yleensä myös tietoturvasuojan ja etätyhjennyksen mahdollisuuden. Turvallisuuspalvelut vaativat toimiakseen liittymän, jossa on nettiyhteys.

 

6. Puhelimeen on hyvä tutustua yhdessä lapsen kanssa

Liittymä on parhaimmillaan, kun puhelinta osaa käyttää oikein. Lapsen kanssa on hyvä asentaa yhdessä tarpeelliset numerot ja sovellukset sekä opetella puhelimen käyttöä ja sopia käytön pelisäännöistä. Puhelimen käytön turvallisuutta voi lisätä vaihtamalla heti pin-koodin ja asettamalla näytönsuojakoodin.

 

Vinkit antoi Ville Rytkönen, Business Manager, Matkapuhelinliittymät, Elisa Oyj

Oliko artikkelista sinulle hyötyä:
5/5