Lukemaan voi opetella yhdessä pelaamalla

Koposten perheessä harjoitellaan lukemista Ekapeli Alku -lukemispelillä. Seikkailullisuus houkuttelee lukemiseen.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Paula Virta

Valo Koponen, 7, naputtaa sormella tablettia. ”Kohta tästä pääsee sanatehtävään, se on hauskin. Kirjaimia syövä sammakko on myös kiva, koska siitä lähtee ääni. Ja kaivosmies on hauska, kun oikeaa kirjainta painamalla löytyy jalokiviä”, ekaluokkalainen selittää uuden Ekapeli Alku -lukemispelin vaiheita. Hän liikkuu tottuneesti pelin uudella versiolla.

Pelin ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 2007 ja se on ollut siitä lähtien koulujen ja kotien suosiossa. Nyt Ekapelistä on luotu Elisan tuella uusi versio, jossa lapsi liikkuu kolmiulotteisella kartalla ja pääsee itse valitsemaan reittinsä ja mielenkiintoisimmilta tuntuvat harjoitukset.

Ekaluokkalainen Valo tuntee jo Ekapeli Alku -pelin ja liikkuu tottuneesti pelin uudella versiolla

Valolle Ekapeli on jo entuudestaan tuttu. Hän seurasi innolla, kun nyt jo 10-vuotias isoveli Pauno opetteli yhdessä äidin ja isän kanssa lukemaan pelin avulla. Pikkuveli seurasi vierestä ja oppi huomaamatta kirjaimet.

”Valo sai nelivuotiaana silmälasit ja ihmetteli, ettei ollut huomannutkaan, miten suuria kirjaimet ovat. Kahden viikon päästä hän alkoikin sitten lukea itse”, Valon ja Paunon äiti, Pauliina Koponen sanoo.

Vaikka ekaluokkalainen osaa jo lukea, Ekapeli Alku on silti mieluinen. Isoveli pelaa Ekapeli Sujuvuus -versiota, sillä siinä on hyviä harjoituksia lukutaidon vahvistamiseksi.

”Ekapelissä on lapsia kiinnostavia ja lukemaan kannustavia harjoituksia. Ne kehittävät jo lukemaan oppinuttakin. Siksi pyydän Valoa aina silloin tällöin pelaamaan sitä muutaman hetken ennen kuin hän syventyy muihin peleihin.”

Iltasatu yhdistää perhettä

Koposten perheessä on luettu aina. Iltasatu on tärkeä osa iltatoimia. Kun on kiinnostava tarina kesken, sänkyynkin menee mielellään. Lukemisen lomassa voi vielä jutella päivän tapahtumista.

”Iltasadun lukeminen on mukava yhdessäolohetki meille kaikille. Eemelit, Peppi Pitkätossut, Me Rosvolat ja monet muut tarinat ovat jo tuttuja. Kestosuosikki on Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä. Se on luettu läpi jo neljästi”, Pauliina Koponen sanoo.

Pauliina Koposelle lukeminen on ollut lapsuudesta asti rakas harrastus. Koululaisena hän luki useita kirjoja viikossa, niin paljon, että äiti olisi toivonut maalaistytön käyttävän aikaansa muuhunkin. ”Luin kaiken eteen osuvan, kirjoista lehtiin ja vaalimainoksiin asti.”

Kun lukeminen on hänelle itselleen niin tärkeää, hämmästys on ollut suuri, kun omista lapsista ei olekaan sukeutunut lukutoukkia. Ainakaan vielä. ”Pojat ovat hyviä kuuntelemaan mutta eivät viitsi itse tarttua kirjaan.”

”Lukemisen rinnalle on tullut uusia kiinnostuksen kohteita. Pelaaminen ja videoiden katseleminen ja tekeminen palkitsevat kirjojen lukemista nopeammin. Se vähän mietityttää, että luku- ja kirjoitustaitoa niissä tarvitaan aika vähän. Ohjevideot löytyvät ääniohjauksella ja kavereitten kanssa viestitellään ääniviesteillä ja tubettamalla. Pojat tekevät arjestaan, kuten leikeistään tai harrastuksistaan pieniä youtube-videoita, joita jakavat ystävilleen ja sukulaisilleen.”

Koposen perheen kestosuosikki on Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä.

Haussa kiinnostava tarina

Koposilla mietitään samaa kuin monessa muussakin suomalaisperheessä: Millä pojan saisi innostumaan lukemisesta?

”Meillä on hyvin vähän riittävän helppoja mutta silti kiinnostavia poikien kirjoja, joissa juoni imaisisi mukaansa. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat ovat ainoita, joita Valo on lukenut tähän mennessä itse”, Pauliina Koponen sanoo Valo-poika kainalossaan.

On jälleen Seitsemän koiraveljeksen aika. Yksi hauskimmista tarinoista kirjassa on Venlan kosinta.

”Se kun Venlan rukki pörrää kuin iloinen sontiainen kesäiltana”, Valo Koponen nauraa.

Ekapeli Alku opastaa lukemaan

Ekapeli Alku on tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli, jossa harjoitellaan lukutaidon perusteita, kirjaimia, tavuja ja sanoja. Pelin ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 2007, sittemmin pelistä on laadittu useita versioita.

Maksutta netistä ladattavan pelin uusin versio on Ekapeli Alku, johon on Elisan tuella tehty seikkailukartta. Sen avulla lapsi pääsee valitsemaan vapaammin, mitä harjoituksia hän haluaa tehdä. Ekapeli Alku soveltuu esikouluiästä alkaen kaikille lukemista harjoitteleville lapsille.

Oppimisvaikeuksia tutkiva Niilo Mäki Instituutti ja Jyväskylän yliopisto ovat kehittäneet Ekapelistä useita eri lukemisen osa-alueisiin keskittyviä versioita. Yksi niistä on Ekapeli Maahanmuuttaja, jonka avulla maahanmuuttajalapset voivat harjoitella suomen kielen perustaitoja. Ekapeli Maahanmuuttaja, kuten muutkin Ekapelit, mukautuu pelaajan taitotason mukaan.

Ilmainen

Tutustu Ekapeli Alkuun

 

Innosta ja kannusta lasta lukemaan

Juha-Matti Latvala Ekapelin kehittäneestä Niilo Mäki instituutista vinkkaa, miten lasta innostetaan lukemisen opettelemisessa.

1) Lue lapselle pienestä pitäen. Yhteinen, mukava lukuhetki aikuisen ja lapsen kanssa lisää yhteenkuuluvuutta. Iltasatu on monessa perheessä päivän odotetuin hetki.

2) Kun lapsi osaa jo vähän lukea, kannustakaa lasta lukemaan. Yhteisiä lukutuokioita kannattaa jatkaa, ja lukea vaikka vuorotellen äänen lapsen kanssa.

3) Kaikenlainen lukeminen on hyvästä. Sarjakuvat, sadut ja romaanit ovat yhtä arvokkaita lukemisen opettelussa kuin muro- ja maitopurkkien kyljet ja kauppojen ikkunateippaukset.

4) Kiinnostavatko lasta koirat, dinosaurukset tai traktorit? Käykää yhdessä kirjastossa ja etsikää tietoa netistä.

5) Kannusta, palkitse ja suhtaudu lukemisen opetteluun positiivisesti. Pakottamisen sijaan lasta kannattaa houkutella lukemaan. Iloitse edistysaskelista ja kehu lasta. Joskus lupaus keräilykortista tai nettiajasta voi innostaa.

6) Vanhemman malli on tärkeä. Kun lapsi huomaa, että vanhemmat lukevat ja pitävät siitä, kiinnostus lukemiseen tarttuu myös lapseen.

7) Pelatkaa yhdessä tietokoneella tai tabletilla sanapelejä ja lukupelejä. Ekapeli Alku innostaa jo lukemaan oppinuttakin harjoittelemaan taidon kehittymistä.

Elisan WORD-hankkeen tavoitteena on saada pojat ja nuoret miehet sanojen ja lukemisen pariin. Tutustu hankkeeseen.