Näin suojaat lapsen kännykän ja tabletin rikkoutumiselta

Suomalaislasten mobiililaitteet ovat kovassa käytössä ja altistuvat usein vahingoille. Tutkimuksen mukaan kolmannes lasten käyttämistä laitteista menikin viime vuoden aikana korjauspajalle tai vaihtoon.

Teksti: Hanna Kangasniemi 

Lähes kaksi kolmasosaa (65 %) suomalaislapsista omistaa nykyään älypuhelimen, tabletin tai läppärin. Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä enemmän laitteita myös käytetään ja kuljetetaan mukana. Jos alle kouluikäinen puuhailee mobiililaitteen parissa puolisen tuntia päivässä, 6–12-vuotiaille niiden kanssa menee jo lähes kaksi tuntia päivittäin. Ja määrä vain lisääntyy iän myötä. 13–17-vuotiaat kuluttavat mobiililaitteiden kanssa jopa 3,1 tuntia päivässä. Tiedot perustuvat SquareTrade -yrityksen laajaan selvitykseen, johon osallistui Suomessa 650 isää ja äitiä.

Kolmannes laitteista hajoaa arkikäytössä

Älypuhelimet kulkevat lasten mukana kaikkialla. Niillä pelataan bussissa, chattaillaan kävellessä, kuvataan harrastuksissa ja ehkä niiltä vilkaistaan joskus jopa vanhempien viestejä. Arkipäiväistyneitä laitteita kohdellaan myös suruttomasti. On arkipäivää, että välipalamehut kaatuvat kännykän päälle tai tabletti putoaa käsistä.

Viimeisen 12 kuukauden aikana kolmannes suomalaislasten laitteista kokikin karun kohtalon ja rikkoutui. Toisin kuin luulisi, pienimmät käyttäjät eivät riko laitteitaan yhtä usein kuin teinit. Vain 20 prosenttia alle kouluikäisistä on pistänyt laitteensa korjauskuntoon viiden viime vuoden aikana. Esi- ja alakouluikäisistä sen sijaan jo kolmannes ja 13–17-vuotiaista noin puolet joutui uusimaan laitteensa rikkoutumisen takia saman ajanjakson aikana.

Eniten suomalaislapsilta hajoaa kännyköitä ja toiseksi eniten läppäreitä. 12 viimeisen kuukauden aikana lapsilta hajosi 260 000 älypuhelinta, 70 000 läppäriä ja 6 000 tablettia.

Omien laitteiden käyttö koulussa lisääntyy

Lisää vauhtia ja vaaran paikkoja tulee, kun omat laitteet viedään kouluun. Vaikka suurin osa laitteista rikkoutuu kotioloissa (65 %) ja ulkona (17 %), esimerkiksi 16 prosenttia kännyköistä joutuu haavereihin juuri koulussa.

Helsingin Opetusviraston opetuspäällikkö Mervi Willman kertoo, että omat laitteet lisääntyvät kouluissa kovaa vauhtia, koska esimerkiksi lukion aloittaville suositellaan nykyään koulukäyttöön omaa kannettavaa tietokonetta.

”Myös perusopetuksessa omien laitteiden käyttö lisääntyy samaa tahtia, kun opettajien taidot karttuvat. Yhä useammissa oppiaineissa tehtäviä tehdään mobiililaitteita hyödyntäen”, Willman kertoo.

100 miljoonaa euroa laitteiden korjaus- ja uusimiskuluihin

Rikkoutuvat mobiililaitteet ovat suomalaisvanhemmille taloudellisesti kova pala. Viiden viime vuoden aikana he ovat käyttäneet laitteiden korjaamiseen tai uusien hankkimiseen noin 100 miljoonaa euroa. Myös aikaa kuluu rikkoutuneiden laitteiden kanssa. Vanhempien oman arvion mukaan he ovat käyttäneet viiden viime vuoden yhteensä noin viisi päivää aikaa jonkin lapsensa rikkoutuneen laitteen korjaukseen tai uuden korvaavan hankkimiseen.

74 prosenttia suomalaislasten rikkoutuneista mobiililaitteista ei ollut tutkimuksen mukaan vakuutettuja, mutta silti laitteiden rikkoutumisiin liittyviä korvaushakemuksia tulee vakuutusyhtiöille tasaisesti.

”Mobiililaitteisiin liittyviä korvaushakemuksia tulee meille noin 350−400 kappaletta kuukaudessa, ja niistä kolme neljäsosa liittyy laitteen rikkoutumiseen”, kertoo kehittämispäällikkö Timo Ekholm LähiTapiolasta.

Vahinkoasiantuntija Reetta Krichenbauer Pohjolasta kertoo, että lasten aiheuttamia kännyköiden ja tablettien vahinkoja ilmoitetaan heille päivittäin:

”Yleisimpiä vahinkoja ovat laitteiden tippumiset ja näytön rikkoutumiset. Lapsiperheissä saattaa kaatua myös mehulasi laitteen päälle.”

”Kotivakuutus, varsinkin laaja sellainen, korvaa yleensä kännykän tai tabletin rikkoutumisen. Usein korjauskulut saattavat tosin jäädä alle omavastuun”, kertoo omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen vakuutusyhtiö Ifistä.

Näin suojaat lapsen kännykän ja tabletin rikkoutumiselta

1.     Hanki kannellinen suojakotelo, joka suojaa laitteen joka suunnasta, myös roiskeilta. Vaikka kotelo kasvattaa laitteen kokoa, se suojaa usein myös silloin, kun laite iskeytyy maahan kulma edellä eikä panssarilasi auta.

2.     Näytönsuojatuotteella voi suojata näytön laukussa pyörivien terävien esineiden aiheuttamilta naarmuilta. Niin kutsuttu panssarilasi suojaa näyttöä myös pieniltä suorilta iskuilta ja osumilta.

3.     Jos lapsi viihtyy paljon ulkoleikeissä ja unohtelee kännykkäänsä ulos, kannattaa satsata esimerkiksi vesitiiviiseen puhelimeen.

4.     Mobiililaitteita myyvät yritykset tarjoavat myös maksullisia palveluita, jotka takaavat asiakkaalle uuden laitteen, jos puhelin rikkoutuu vahingossa.

5.     Lapselle kannattaa kertoa, miten laitetta on hyvä käsitellä ja säilyttää sekä millaisilta ulkoisilta vaaroilta sitä pitää suojella.

Suojautumisvinkit antoi Mikko Pukkila, Business Manager Elisalta.

Lähde: SquareTrade Inc:n teettämässä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten lasten elekroniikan käyttöä. Siihen haastateltiin yli 650 alaikäisen lapsen vanhempaa Suomessa (lokakuu 2015).

Lue lisää tutkimuksesta.

Lue lisää lasten älylaitteiden käytöstä.

Lue myös:

Ohjelmointi koulussa – mitä se tarkoittaa oikeasti?

Lapsen ensimmäinen puhelin – mitä vanhemman tulee tietää?

Miten säilyttää puhelin puhtaana ja ehjänä?