Korttelikuitu lähes kymmenkertaisti perheen laajakaistan nopeuden

Kun laajakaista ei riittänyt koko perheen samanaikaisiin videokatseluihin, oli aika pistää vauhtia tietoliikenneyhteyksiin. Korttelikuitu oli edullinen ratkaisu.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Jarno Artika

Vaalea joensuulainen omakotitalo näyttää päällisin puolin rauhalliselta, mutta sisällä vilinää riittää. Nelihenkinen Turusen perhe on aktiivinen ja sähköinen perhekalenteri pullottaakin harrastusmenoja. On enduroa, koskimelontaa, voimistelua ja laskettelua. Moni asia Turusen perheen arjessa tapahtuu perhekalenterin lisäksi nykyään verkossa ja siksi perheen isä, ICT-insinööri Jouni Turunen, 43, päätti laittaa lisää vauhtia kodin laajakaistaan.

Elisa Laajakaista Korttelikuitu kotiteatteri
Turusen perheen kotiteatterissa näkyvät niin lasketteluvideot kuin elokuvatkin häiriöttä.

Nopeutta lisää liikkuvan kuvan katselemiseen

“Meillä tuli aiemmin laajakaistayhteys puhelinkaapeleita pitkin ADSL-yhteydellä. Saimme sillä noin 13/1 Mbit/s-nopeuden. Nyt kun 9- ja 12-vuotiaat tyttäremme ovat jo siinä iässä, että he haluavat katsoa Youtubea ja videoita omilta laitteiltaan, ADSL:n mahdollistama ”hidas” nopeus ei enää riittänyt.”, Jouni Turunen kertoo.

Turusen perheessä erilaiset verkossa olevat laitteet ovat ahkerassa käytössä. Yläkerrassa oleva videotykki ja alakerrassa televisio ovat usein yhtaikaa päällä. Molemmat vanhemmat tekevät myös kotona tietokoneilla työtä, jossa liikkuu välillä isojakin tiedostoja. Musiikkia kuunnellaan Perhe Spotifysta, leffoja katsotaan Netflixiltä, HBO Nordicilta ja Elisa Viihteestä. Kaikilla on lisäksi omissa kännyköissään ja tableteissaan monenlaisia sovelluksia.

“Tytöt käyttävät kännyköitä muun muassa videoiden editointiin. He jakavat tanssi- ja temppuvideoita kaveripiirissään”, Jouni Turunen kertoo.

Perhe oli aiemmin kokeillut myös mobiililaajakaistaa, mutta 4G-yhteydet eivät tällä alueella riittäneet näin kovaan käyttöön. Valokuituverkkoon liittymistäkin harkittiin.

“Valokuituverkkoon liittyminen kannattaa huomioida jo rakennusvaiheessa. Maan kaivaminen auki myöhemmin on aina iso kustannuserä”, Turunen muistuttaa.

Kun perheen koti rakennettiin vuonna 2007, parempien laajakaistayhteyksien tarvetta ennakoitiin. Taloon on rakennusvaiheessa tehty putket valokuitua varten. Kuituverkkoon liittymistä ei kuitenkaan tarvittu, sillä tarjolle tuli Korttelikuitu.

Elisa laajakaista korttelikuitu
Koulutöihinkin tarvitaan hyvät nettiyhteydet perheen kotona.

Laajempaa kaistaa pienin kustannuksin

“Meidän talon lähellä on valkoinen jakamo, johon tulee valokuitu, niin sanottu korttelikuitu. Siihen on mahdollista liittyä, jos kotiin on puhelinkaapeliyhteydet. Korttelikuitulaatikon pitää olla sopivalla etäisyydellä, sillä nopeudet riippuvat laatikon ja talon etäisyydestä: mitä lähempänä, sen nopeammat yhteydet”, Turunen sanoo.

Perheen talo on vajaan 200 metrin päässä valokuitujakamosta ja sillä saadaan nyt taloon 100/10 Mbit/s nopeudet. Korttelikuituun liittyminen ei vaatinut kuin modeemin päivityksen VDSL2-modeemiksi ja sopimuksen muuttamisen. Kuluja operaatiosta ei varsinaisesti tullut.

Turusen perheessä katsotaankin nykyään samaan aikaan niin RedBullin tv:tä, Netflixiä kuin Youtube-videoitakin ja kaistaa riittää kaikille.

“70–100 Mbit/s-nopeudella pärjää isompikin perhe tilanteessa kuin tilanteessa. Uudessa talossa on hyvä ja nykyaikainen LAN-verkko, joten yhteys saatiin sitä kautta kaikkiin huoneisiin, lisäksi on tietysti WLAN-yhteys talon keskelle sijoitetun tukiaseman kautta”, Turunen sanoo.

Elisa korttelikuitu laajakaista
Turusen perheellä on riittoisat laajakaistayhteydet talossa ja sen pihapiirissä.

Kaikki irti nopeuksista ja sisäverkko kunnossa

Turusen perheen uudessa asunnossa oli valmiiksi hyvä LAN-verkko, joten yhteys saatiin tasalaatuisena sitä kautta kaikkiin huoneisiin. Aina tilanne ei ole näin hyvä, vaan isommassa asunnossa pitää miettiä myös WiFI-verkon kattavuutta. Usein WiFi-verkon tarjoama hidastuu ratkaisevasti kauempana WiFi-reitittimestä. Tilanne on helppo todeta mittaamalla nopeus vaikkapa Speedtest-sovelluksella reitittimen vieressä ja sen jälkeen siitä kauimpana olevissa huoneissa. Jos nopeudet eivät kaikkialla ole riittävät, kannattaa WiFi-verkon kattavuutta asunnossa parantaa. Tähän tarpeeseen on tarjolla muun muassa useamman tukiaseman niin sanottuja MESH-ratkaisuja, joilla parhaat nopeudet saadaan käyttöön koko asunnossa.

Tutustu kodin sisäverkon ratkaisuihin täällä

2 x nopea laajakaista omaan taloon tai rivitaloon

Korttelikuitu tuo helposti ja edullisesti 10/100 Mbit/s nopeudet kotitaloon

Jos alueellasi on niin sanottu Korttelikuitu eli valokuitu on vedetty kilometrin säteelle kotitalostanne, laajakaista nopeudet on mahdollista saada helposti ja edullisesti taloon kuin taloon.

Korttelikuitu tarkoittaa sitä, että jossain tien poskessa on jakamolaatikko, johon on vedetty valokuitu ja siitä voi kuparisia puhelinkaapeleita pitkin saada kaivuria tilaamatta ja taloon reikiä poraamatta VDSL2-tekniikalla nykyaikaisen laajakaistaliittymän. Se vaatii ainoastaan sopivan modeemin.

Mikäli talosi on jo korttelikuidussa, toteutuvat nopeudet riippuvat talon etäisyydestä lähimpään jakamoon. Jos talo on vaikkapa alle 300 metrin päässä, kotona nautitaan todennäköisesti jo 100 Mbit/s-nopeuksista. Jos talo sijaitsee sen sijaan esimerkiksi 300-1000 metrin päässä, nopeudet jäävät ehkä 30 Mbit/s. Tähänkin on tulossa parannusta alue kerrallaan, kun ns. vektorointi-tekniikka tulee alueelle. Se lisää etäisyyttä, jolla päästää korkeampiin nopeuksiin. Eli jos 700 metrin etäisyydellä ennen päästiin puoleen maksiminopeudesta, voidaan vektoroinnilla päästä lähes täyteen nopeuteen.

Katso täältä olisiko Korttelikuitu saatavissa osoitteeseesi

 

Tulevaisuuteen katsovalle valokuitu kotiin asti

100M yhteys riittää vaativallekin pitkälle tulevaisuuteen. Jos parhaaseen mahdolliseen yhteyteen kuitenkin haluaa sijoittaa jo nyt, kannattaa valita Elisan Talokuitu -liittymä. Talokuitu vaatii nimensä mukaisesti, että valokuitu on vedetty taloon asti. Mikäli putkia ei ole tehty valmiiksi valokuitukaapeleille, ne pitää kaivaa maahan. Lisäksi tulee liittymismaksu.

Lue lisää Elisa Talokuidusta