Elektroninen urheilu on tullut jäädäkseen

Tietokonepelejä pelataan kohta olympialaisissa – lue millaista urheilua pelaaminen on.

Teksti: Linda Mustakari

 

Elektronisesta urheilusta (e-urheilu) on tullut kuuma laji viime vuosina. Tietokonepelaaminen on noussut teinien huoneista salonkikelpoiseksi urheilulajiksi, jossa kilpaillaan jo isoista summista. Myös urheiluseurat ovat kiinnostuneet aiheesta ja esimerkiksi Helsingin IFK on ensimmäisenä suomalaisena ammatillisena urheiluseurana laajentanut toimintaansa elektronisen urheilun pariin. E-urheilua harkitaan myös uudeksi lajiksi vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

Mitä on e-urheilu?

Elektronisella urheilulla tarkoitetaan tietokone- ja konsolipelejä, joissa kilpaillaan yksilöinä ja joukkueina. Tyypillisiä pelejä ovat reaaliaikaiset strategiapelit, FPS-pelit eli taktiset ammuntapelit ja suuret online-moninpelit. Myös droneilla eli pienoiskoptereilla kisaaminen lasketaan elektronisen urheilun piiriin.

Yleisimpiä pelattavia pelejä ovat Dota 2, Counter-Strike, Quake, Warcraft, League of Legends ja Starcraft II, joka on erityisen suosittu Etelä-Koreassa. Elektronisesta urheilusta puhuttaessa ei voida puhua enää ilmiöstä, vaan uudenlaisesta urheilukulttuurista ja lajista. Esimerkiksi joukkuepelinä pelattavaa Dota 2 -peliä pelaa maailmanlaajuisesti 12,6 miljoonaa pelaajaa.

E-urheilua voi verrata esimerkiksi ammuntaan, ammattilaisbiljardiin ja shakkiin. E-urheilu on kelpuutettu olympialajien ja ei-olympialajien kansainvälisten lajiliittojen kattojärjestön eli GAISF:n jäseneksikin.

Millaista e-urheilu on kilpalajina?

Ammattilaistasolla e-urheilussa on erilaisia liigoja ja turnauksia, joissa kilpaillaan ympäri maailman. Parhaille turnauspelaajille sponsorit kustantavat kilpailumatkat ja pelaajat voivat saada tuhansiin euroihin nousevia palkkioita turnauksista. Suurimpien turnausten rahapalkinnot nousevat miljooniin euroihin. Pienemmissä palkinnot liikkuvat muutamissa tuhansissa.

The Overwatch League on ensimmäinen kansainvälinen e-urheluliiga, joka on verrattavissa esimerkiksi NHL:ään tai NFL:ään. Liigassa on edustettuina maailman suurimmat kaupungit. Kaksitoista joukkuetta kilpailevat kauden aikana liigan mestaruudesta, sekä 3,5 miljoonan dollarin palkinnosta. Liigan pelaajilla on sopimukset, jotka määrittelevät liigan ammattipelaajien minimipalkan, terveydenhuollon, eläkesäästösuunnitelman sekä asumisen kauden aikana. Minimipalkka yhdestä kaudesta on viisikymmentätuhatta dollaria.

Mitä e-urheilu vaatii kilpapelaajalta?

E-urheilu vaatii hyviä henkisiä ja fyysisiä valmiuksia pelaajalta. On kyettävä reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin, siedettävä hyvin stressiä, sekä hahmottamaan isojakin kokonaisuuksia nopeasti. Yksittäiset elektroniset strategiapelit voivat kestää useita tunteja, kuten shakki.

Kilpatason e-urheilijan erottaa harrastajasta muun muassa valmius ja sitoutuminen harjoitusmääriin, kyky suoriutua ison paineen alla, hyvä itsetuntemus, sekä korkea stressinsietokyky. Kilpapelaajat harjoittelevat kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä, eikä kilpapelaamisessa sormet voi jäätyä näppäimistölle.

E-urheilun huipulla on Suomessa noin parikymmentä ammatikseen pelaavaa. Kirkkaimmat tähdet tienaavat perussopimuksella tuhansia euroja kuussa.

E-urheilussa pärjäävät sellaiset henkilöt, jotka ovat valmiita sitoutumaan pitkäjänteiseen harjoitteluun ja kurinalaiseen elämään. Tämän lisäksi on tärkeä pitää fyysisestä kunnosta huolta ja muistaa myös levon merkitys. Joukkuepeleissä korostuu myös ihmissuhdetaidot. On osattava lukea joukkuetovereita ja tuettava toisiaan.

Kilpailutilanteissa suoritusta seuraa livenä suuri joukko ihmisiä. Sponsorit tykkäävät eniten live-turnauksista, sillä silloin he tietävät saavuttavansa suurimman mahdollisen yleisön. Isoimpia kansainvälisiä turnauksia seuraa netin välityksellä miljoonia ihmisiä. Maailman kuuluisimmat e-urheilijat ovat maailmalla urheilujulkkiksia. He matkustavat paljon ja tekevät aktiivista markkinointia sponsoreilleen.

Artikkelin asiantuntijana on haastateltu Jussi Patjasta, joka toimii HIFK:n myyntipäällikkönä ja seuran e-urheilujoukkueen Helsinki REDSin projektipäällikkönä.

Elisa Viihde Sport on näyttänyt kansainvälisiä Dota 2 -turnauksia sekä ja elektronisen urheilun SM-kisoja Grail Quest -tapahtumasta. Seuraa Elisa Viihde Sportia.

Lue, miten e-urheilun ammattilaiseksi tullaan. Suomalaiset e-urheilijat kertovat.