Dronet toimittavat paketteja ja pelastavat henkiä

Dronet eli miehittämättömät pikkukopterit kehittyvät koko ajan tarkemmiksi, älykkäämmiksi ja vikkelämmiksi. Uusien taitojen myötä ne saavat myös uusia hommia. Lue, missä voit jatkossa kohdata droneja.

Teksti: Olli-Pekka Komonen

Verkkokaupan väsymättömät paketinkuljettajat

Eri toimijat ympäri maailmaa kokeilevat jo, miten pikkupaketteja voisi kuljettaa varastolta suoraan kuluttajien kotioville. Suomessakin Posti ja Verkkokauppa.com kokeilivat pakettien toimitusta Suomenlinnaan jo vuonna 2015.

Jenkkijätti Amazon on puolestaan omissa suunnitelmissaan jo todella pitkällä. Vuoden 2016 lopussa yritys toimitti ensimmäisen Amazon Prime Air -paketin Cambridgessa, Englannissa. Osta-napin painalluksesta paketin toimitukseen kului ainoastaan 13 minuuttia. Amazonin tarkoitus on rakentaa jakeluverkko, jonka avulla tilatut tuotteet toimitetaan perille alle 30 minuutissa täysin automaattisten lentolaitteiden avulla. Palvelua testataan Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa ja Israelissa.

Vielä astetta radikaalimpi suunnitelma paljastui Amazonin patenttihakemuksesta. Sen mukaan tavaroita kuljettavien koptereiden varasto olisikin korkealla leijuva ilmalaiva. Sitä voitaisiin käyttää erityisesti esimerkiksi jättimäisissä urheilutapahtumissa, jossa zeppeliinin sisuksista lennätettäisiin fanitavaraa ja eväitä urheiluareenan liepeille.

Lintuja bongaavat lentolaitteet

Lintuja voi bongata lentolaitteen avulla paikoista, joihin ihmisellä ei muuten olisi pääsyä. Ranskalaisen tutkimuksen mukaan dronet ovat linnuille ”niin erikoinen näky, etteivät ne juurikaan pelästy niitä”. Tutkimuksen mukaan lintuja kannattaa mieluummin yrittää lähestyä samalta tasolta kuin ylhäältäpäin, jolloin ne voivat säikähtää. Liian lähelle ei pidä mennä kuitenkaan.

Kopterit matkustajien kyyditsijöinä

Mieltä kutkuttava suunnitelma on ihmisiä lennättävä drone. Silmämääräisesti arvioituna pisimmällä suunnitelmissaan on Ehang, jonka visiota itsenäisesti lentävästä minikopterista esiteltiin CES 2016 -tapahtumassa. Yhdenistuttava Ehang 184 -lentolaite ei tarvitse lentolupakirjaa, sillä kyydissä olija ei voi ohjata sitä mitenkään. Tekoäly hoitaa ohjauksen ja vie kyytiläisen etukäteen määriteltyyn päätepisteeseen. Huippunopeudeksi kerrotaan 100 kilometriä tunnissa ja akkukestoksi tasan 23 minuuttia.

Kopterit show-maailman tähtinä

Myös lentolaitteet itsessään voivat olla kiinnostavia, vaikka niissä ei olisikaan kiinni kameroita tai lastina tavaroita saatika ihmisiä. Tämän todisti viimeistään Lady Gaga, jonka Super Bowl -väliaikashow 2017 oli todellista teknologian juhlaa. Intelin Shooting Star -teknologian ansiosta peräti 300 värivaloin koristettua dronea lensivät tarkalleen ajastettuja ja ohjattuja ratoja ja muodostivat esimerkiksi Yhdysvaltojen lipun ja Pepsin logon.

Pelastuskopterit auttavat

Dronet voivat pelastaa myös henkiä. Marylandin yliopisto on tutkinut esimerkiksi pelastuslauttojen viemistä koptereilla veden varaan joutuneille. Sama oppilaitos on myös kehittänyt tekniikkaa, jolla droneilla voidaan turvallsesti tehdä säteilymittauksia mahdollisen ydinvoimalaonnettomuuden varalta.

Amerikkalainen Charlie-niminen drone avustaa palolaitosta esimerkiksi ennustamalla palavien rakennusten käyttäytymistä ja etsimällä ihmisiä tulipalon keskeltä. Luonnollisesti hätätilassa myös ihmisten kuljettaminen tulee tarpeeseen, pahasti loukkaantunut ihminen voidaan lähettää dronella sairaalaan – tai sairaalasta lääkäri pikavauhtia onnettomuuspaikalle.

Supernopeat inventaarion tekijät

Jättimäinen amerikkalainen Wal-Mart-kauppaketju on kokeillut jakelukeskuksissaan droneja inventaarion tekemiseen. Pikavauhtia pitkiä käytäviä pitkin lentävä kopteri kuvaa mennessään 30 kuvaa sekunnissa, ja tekee samalla automaattisesti inventaariota väsymättä ja virheettömästi. Ihmisvoimin inventaario kestäisi kahdelta työntekijältä kuukauden, drone hoitaa homman tunnissa. Väärin sijoitettujen tavaroiden paikalleen laittamiseen sentään vielä tarvitaan ihmistä.

Samankaltaiseen laajojen alueiden valvontaan koptereita kokeillaan myös maataloudessa esimerkiksi Sonoma Valleyssa. Korkealta taivaalta saa helposti ja laajasti tietoa esimerkiksi viljapellosta, viiniköynnöksistä tai laiduntavista lampaista.

Ruoka pöytään kopterin kyydissä

Koptereiden vinhasti vispaavat siivet voisivat aiheuttaa pahaa jälkeä, siksi singaporelaisen Timbré-ravintolan suunnitelma käyttää droneja ravintolassa tarjoilijana saattaa aiheuttaa kauhistusta. Pelko pois, sillä käytössä olevien Infinium Roboticsin tarjoilijadronejen potkurit on suljettu jykevillä metallireunoilla varustettuihin häkkeihin.

Liikkuva internet-yhteys taivaalta

Kenties pisimmälle – tai ainakin korkeimmalle – vietyjä ajatuksia drone-käytöstä on esittänyt Facebook. Sosiaalisen median jättiläinen kehittää internet-yhteyksiä haja-asutusalueille tuovia lentolaitteita. Joka paikkaan ei ole mahdollista vetää kaapeleita tai rakentaa kännykkätukiasemia. Jopa kuukausia paikallaan pysyvät lentolaitteet nappaisivat käyttövirtansa auringosta, ja tarjoaisivat pääsyn internettiin niiden alapuolella oleskeleville ihmisille.

Lue myös:

5 vinkkiä dronekuvaukseen

Miten valita omaan käyttöön sopiva drone?

Tutustu Elisan dronevalikoimaan