Donna Leon kirjoittaa menestysdekkareita ihmisille, joilla on elämä

Donna Leon kirjoittaa dekkareita, joissa syödään hyvin, nautitaan tasapainoisesta perhe-elämästä ja kulttuurista. Siinä sivussa ratkotaan, mitä ihmisen mielessä tapahtuu ennen kuin hän suorittaa teoista julmimman.

Teksti: Susanna Lehmuskoski Kuvat: Meeri Utti

 

”Hovimestari sen teki!” Donna Leon huudahtaa ja nauraa päälle.

Leonin uusin suomennettu kirja on nimeltään Nuoruuden lähde. En ole ehtinyt lukea sitä ihan loppuun, kun tapaan kirjailijan hänen Helsingin-vierailunsa yhteydessä.

Kerron keskeneräisestä kirjasta hyväntuuliselle kirjailijalle, jonka tavaramerkiksi muodostunut polkkatukka on paksu, harmaa ja upea ja silmät pyöreiden lasien takana tummat ja tarkat. Donna Leon vaikuttaa siltä, että hän huomaa kaiken. Häneltä olisi turha salata mitään.

Sama rakas päähenkilö 28 dekkarissa

Hih. Ei hovimestari sitä tietenkään tehnyt.

Hovimestaria ei edes esiinny lukemassani kirjassa. Sen sijaan siinä seikkailee jälleen Guido Brunetti, henkilöhahmo, jonka Donna Leon synnytti ensimmäistä dekkariaan varten ja jonka kanssa hän on nyt elänyt 28 kirjan verran (suomennoksissa olemme pari kirjaa jäljessä). Suomessa Leonin kirjoja on myyty lähes puoli miljoonaa kappaletta. Suomen lisäksi niitä on käännetty 20 muulle kielelle.

Brunetti on venetsialaispoliisi, joka ei ole monen muun rikoksia ratkovan romaanihenkilön tavoin boheemi, juoppo, särkynyt ja vain työlleen elävä. Guido Brunetti viettää rikosten ratkomisen ohella antoisaa perhe-elämää vaimon ja kahden lapsensa kanssa. Hänelle on joka päivä erittäin tärkeää, mitä tutkijana uraa tekevä vaimo keksii kokata illalliseksi. Brunetti harrastaa taiteita ja vanhoja kirjoja.

”Elämäni Brunettin kanssa on yhä mukavampaa, koska tunnen hänet nykyisin niin hyvin. Tiedän, mitä hän ajattelee. Ja silti hän onnistuu välillä yllättämään minut. Hän saattaa pitää asioista, joista en ollut ennen uskonut hänen pitävän. Tai hän saattaa sanoa asioita, jotka loukkaavat kirjan muita henkilöhahmoja”, Donna Leon kertoilee.

Donna Leon sanoo, että komisario Brunetti ei ole hänelle mielikuvitusystävä vaan hyvin todellisen tuntuinen ystävä, joka on kulkenut rinnalla 90-luvulta lähtien. Hän sanoo luoneensa tarkoituksella poliisin, joka osaa puhua muustakin kuin siitä, kuka on murhaaja.

”Loin Brunettin ihmisille, jotka ovat kuin Brunetti eli ihmisille, joilla on elämä: he käyvät ystävien luona illallisilla ja silloin tällöin oopperassa.”

Brunetti on onnistuntu luomus: hänhän on epäilemättä Leonin dekkareiden suosion salaisuus.

Donna Leon Elisa Kirja

Työnarkomaani muttei stressaaja

Donna Leon suoritti nuorena loppututkinnon yliopistossa kotimaassaan Yhdysvalloissa ja toimi sen jälkeen kirjallisuudenopettajana useissa maissa.

1980-luvulla Donna Leon asettui Venetsiaan, missä hän asui yli kolmekymmentä vuotta ja opetti englanninkielistä kirjallisuutta samalla, kun kirjoitti Guido Brunetti -dekkareitaan.

Pitkään hän rakasti syvästi Venetsiaa, sen käsittämätöntä kauneutta ja nautiskelevaa elämänasennetta.

Nyt Venetsia on pilalla. Massiiviseksi kasvanut turismiteollisuus pilasi sen. 35 miljoonaa turistia vuodessa. Donna Leon käy siellä vielä usein, mutta koti hänellä on nyt Sveitsissä, pienessä kylässä. Sen rauhassa syntyvät seuraavat Brunetti-kirjat. Ne toki sijoittuvat yhä Venetsiaan, niin kuin ovat aina sijoittuneet.

Donna Leon kertoo, kuinka kirjoittaminen on hänelle aina hauskaa eikä koskaan stressaavaa. Se kuulostaa uskomattomalta ja ihailtavalta ihmiseltä, jonka kirjoja on myyty maailmalla uskomaton määrä. Hän on sanonut olevansa työnarkomaani, mutta vailla kunnianhimoa tai pakkomiellettä luoda uraa. Siitä stressittömyys. Kirjailija hänestä tuli 48-vuotiaana.

”Halusin ottaa selvää, osaanko kirjoittaa kirjan. Ihan samalla tavalla kuin rupeaisin kokeilemaan, osaanko tehdä parsakaali-quichen.”

Kokeilun tulos oli Kuolema oopperassa, joka ilmestyi 26 vuotta sitten.

Yhden kirjan kirjoittamiseen hän käyttää nykyisin yhdeksän kuukautta. Taustatöistä hän nauttii valtavasti.

“Saatan etsiä tietoja puoli vuotta, vaikka olen saanut kirjaa varten tarpeeksi tietoa jo kahden kuukauden jälkeen. Näin kävi esimerkiksi kun tutustuin mehiläisten maailmaan kirjaani Earthly Remains (ei ole suomennettu) varten. Rakastan paneutua asioihin ja oppia lisää.”

Donna Leon Elisa Kirja

Päätös tehdä kauhea teko

Vaikka kirjoittaminen on melkein enemmän hauskanpitoa kuin työtä, aiheet ovat välillä hyvinkin synkkiä. Murhistahan tässä puhutaan.

Donna Leonista rikollisen mielenliikkeisiin sukeltaminen on loputtoman kiinnostavaa. Hän on pohtinut paljon sitä, mitä ihmisessä tapahtuu, ennen kuin hän astuu rajan yli laittomalle, joskus hyvinkin raa’alle puolelle.

”En ole kiinnostunut psykopaattisarjamurhaajista, olen kiinnostunut tavallisista ihmisistä. Sellaisista, jotka tekevät murhapolttoja, koska ovat päätyneet pisteeseen, jossa he ovat keksineet, miksi teko on muka oikeutettu. He ovat päättäneet tehdä kauhean teon, koska haluavat jotain niin valtavasti.”

”Ihmisillä on tapana vakuuttaa itselleen, että minun on oikeus tehdä jotain, koska minä tarvitsen enemmän rahaa, uudet kengät tai uuden lentokoneen. Kuka nyt mitäkin tarvitsee tai haluaa.”

Tämän Donna Leon pyytää minua muistamaan, kun luen hänen kirjansa loppuun.

”Kun luet viimeisiä sivuja, muista, mitä sanoin ihmisen loputtoman itsekkäistä pyrkimyksistä”, sanoo Donna Leon ja näpäyttää etusormellaan nenääni.

Samana iltana, kirjan ääressä, tajuan mitä kirjailija tarkoitti. Niinhän se menee.

Tutustu Donna Leonin kirjoihin.

Lisää dekkariasiaa

Tutustu dekkarikirjailija Katarina Wennstamin ajatuksiin.

Viisi syytä lukea Ilkka Remeksen kirjoja.