Mitä hyötyä seniorille on älypuhelimesta?

Yhteydenpito sukulaisiin, asioiden hoitaminen ja valokuvat – siinä muutamia syitä, joiden vuoksi seniorin kannattaa harkita älypuhelimen hankintaa. Kuusikymppisistä yli puolet käyttää älypuhelinta, mutta yli 75-vuotiaista vain vajaalla 15 prosentilla on älypuhelin, vaikka heille olisi siitä paljon iloa ja hyötyä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä hyötyä älypuhelimesta on seniorille ja miksi sellainen kannattaa hankkia.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Kamera ja valokuvien katselu samassa laitteessa

Niin lastenlasten kuvat kuin kissavideotkin ovat yhä useammin kännykällä otettuja, ja niitä myös jaetaan kännyköillä. Älypuhelimella valokuvien ottaminen, katselu ja jakaminen on helpompaa kuin perinteisellä kameralla.

Valokuvia ei ole pakko teettää katselua varten, mutta hyvätasoisella kännykkäkameralla otetut kuvat voi teettää helposti paperikuviksi niin halutessaan.

Käytännössä kaikissa älypuhelimissa on jo laadukas peruskäyttöön sopiva kännykkäkamera, jolla saa vaivatta hyviä kuvia. Kuvia on myös helppo käsitellä kännykässä. Useimmissa kännyköissä on toimintoja, joilla kuvan valoisuutta, sävyjä tai rajausta voi korjata. Jopa horisontin saa suoraksi napin painalluksella.

Älypuhelimen käyttäjän ei tarvitse lähettää kuvia perinteisinä kuvaviesteinä, vaan käytössä on viestintäsovelluksia (kuten WhatsApp). Tästä on etua, sillä viestintäsovelluksissa kuva kulkee korkealaatuisena. Kuvaviestinä välitetyt kuvat optimoidaan puhelimen näytölle, mikä tarkoittaa, että kuvan laatu heikkenee merkittävästi.

Kuvat pysyvät myös kätevästi tallessa pilvipalvelussa, jonne yhä useampi puhelin jo tallentaa ne automaattisesti.

2. Televisiota, radiota ja säätiedotuksia voi seurata missä vain

Televisio ja radio eivät naulitse aktiivista senioria kotisohvalle, sillä älypuhelimesta voi seurata televisio- ja radio-ohjelmia vaivattomasti lähes missä vain, milloin vain. Haluamansa uutissovellukset voi ladata valmiiksi kännykälle ja esimerkiksi sanomalehtiä pääsee helposti lukemaan puhelimelta pitkin päivää, aina kun jotakin uutta tapahtuu.

elevisiopalvelut saa kännykälle vaivattomasti erilaisten sovellusten avulla. Yle Areenasta voi katsoa ohjelman, joka jäi viime viikolla näkemättä. Myös vaikkapa Elisa Viihteen voi ladata sovelluksena kännykkään.

3. Pankkipalvelut käden ulottuville

Tilin saldo on vaivatonta ja turvallista tarkistaa pankin sovelluksella. Samalla hoituvat myös esimerkiksi laskujen maksut. Verkkopankissa asiat hoituvat kätevästi ja usein myös selvästi huokeammin kuin konttorissa asioidessa. Puhelimen kautta omaa talouttaan voi seurata helposti missä tahansa, vaikka tietokonetta ei olisikaan käden ulottuvilla.

4. Yhteydenpito ja tiedonhaku monipuolistuvat

Jos kotona ei ole tietokonetta, moni asiointi ja yhteydenpito voi jäädä hoitamatta. Älypuhelimella saa nykyään hoidettua pitkälti samat asiat kuin tietokoneellakin tiedonhausta verkkokauppaan ja sähköposteista sosiaaliseen mediaan. Jos ystäviä ja sukulaisia on pitkän matkan päässä, voi ikävää lievittää vaikka videopuheluilla.

Yhteydenpito helpottuu myös viestintäsovelluksien myötä. Kun seniori on WhatsAppissa, hänen on helppo tavoittaa lapsenlapsensa. Perheillä on nykyään myös usein omat viestiryhmänsä, joiden avulla he kommunikoivat. Kun isovanhemmalla on älypuhelin, hänet voidaan liittää mukaan näihin ryhmiin.

5. Terveyttä voi seurata ja parantaa älypuhelimen avulla

Älypuhelimen avulla on mahdollista seurata yhä monipuolisemmin terveyttä sekä itsenäisesti että yhteistyössä terveydenhoidon ammattilaisten kanssa.

Terveydenhuollon etämittauspalveluita kehitetään koko ajan. Esimerkiksi verenpaineen tai sokeriarvojen mittauksia voi tällöin tehdä kotona ja mittaustulokset kirjautuvat automaattisesti älypuhelinsovellukseen. Näin ne voi lähettää suoraan terveys- tai lääkärikeskukseen sovitusti. Tällä tavalla säästetään matkoja ja hoitotasapaino on parempi, kun mittaustuloksia kertyy tasaisesti ja merkittäviin muutoksiin voidaan reagoida nopeasti. Terveydehuollon eri yksiköillä on myös käytössään omia sovelluksia, joiden kautta yhteydenpito hoitajiin ja lääkäreihin helpottuu älypuhelimen avulla.

Erilaisten älypuhelimiin kytkettyjen langattomien terveysmittarien avulla voi itsekin seurata ja tallettaa oman terveyden kannalta tärkeitä mittaustuloksia älypuhelimeen. Käteviä ovat esimerkiksi aktiivisuusrannekkeet tai urheilukellot.

Älypuhelimen käyttö ei ole vaikeaa

Älypuhelimen voi säätää näppäinpuhelinta helpommin juuri omiin tarpeisiin sopivaksi. Eniten käytetyt sovellukset voi nostaa aloitusvalikkoon ja siirtää tarpeettomat taustalle. Puhelimiin löytyy monenlaisia suojakuoria, jotka helpottavat niiden käsittelyä, vähentävät liukkauden tuntua ja suojaavat niitä hajoamiselta.

Asiantuntijana Mikko Pukkila, Business Development Manager, ja Teemu Miettinen, Project Manager, Elisa

Tutustu älypuhelimiin Elisan verkkokaupassa.

Lue myös:

Tarvitaanko puhelimeen tietoturvaa?

Nämä tietoturvauhat koskettavat sinua