5G vauhdittaa älykaupunkien kehitystä

SuomiAreenan raati uskoo, että 5G vauhdittaa älykaupunkien, älyliikenteen ja digitaalisen terveystiedon kehitystä.

Pormestari Jan Vapaavuoren ajatuksissa Helsingillä on selkeä tavoite: olla kaikkein parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Se edellyttää innovatiivista yrityskulttuuria ja toimivaa mobiilia tiedonsiirtoa.

Kaupunkien kehityksen ja kilpailukyvyn näkökulmasta nopeat ja langattomat tietoverkot merkitsevät samaa kuin tiet, vesijohdot tai metrolinjat. Ne mahdollistavat palveluiden kehittämisen.

”Kaupungin tulokulmasta digitalisaatio tarkoittaa sitä, että palvelut tulevat ihmisten luo, eikä ihmisten tarvitse mennä palveluiden luo. Jotta se on mahdollista, tiedon pitää siirtyä nopeasti ja luotettavasti”, Vapaavuori sanoi Elisan SuomiAreena Goes Helsinki 5G -tilaisuudessa Kampin ostoskeskuksessa Helsingissä.

Jan Vapaavuori

Hänen seuranaan paneelissa 5G:n merkityksestä keskustelivat Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila, HUS:n käsikirurgi, ylilääkäri Niina Lindfors, Nokia Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen ja Alma Media Oyj:n digitaalisen liiketoiminnan johtaja Santtu Elsinen. Paneelia veti MTV:n uutisankkuri Kirsi Alm-Siira.

Paneelin keskustelussa nousi esiin erityisesti 5G:n rooli teknologisen vallankumouksen tietoliikenneyhteytenä. 5G siirtää tietoa nykyisiä standardeja nopeammin ja ennen kaikkea luotettavammin. Tämä mahdollistaa uusien älykaupungin arkea ja etätyötä helpottavien sovellusten luomisen.

Etäkirurgiaa, etämittauksia ja potilaan automaattista seurantaa

Ihmisten arjessa 5G-teknologian mahdollisuudet näkyvät muun muassa etälääketieteen kehittymisenä. Esimerkiksi 5G-yhteydellä varustetun älykellon ja iholle kiinnitettävän sensorin avulla ihmistä voidaan seurata lähes yhtä kattavasti kuin sairaalassa.

”Jos pystytään etäseuraamaan potilasta, saadaan dataa ja siihen päästään nopeammin kiinni, osataan järjestää potilaan hoito paremmaksi”, Niina Lindfors sanoo.

Lindfors ottaa esimerkiksi tulevaisuuden laastarit. Niissä on sensoreita, ja biokemiallisesti voidaan mitata melkein mitä tahansa. Etävalvonta helpottaa erityisesti kroonisista sairauksista kärsiviä.

Niina Lindfors

”Laadukkaampien ja nopeampien mobiiliyhteyksien kautta mahdollistamme potilaan ja lääkärin tai terveydenhuollon organisaation kanssakäyntiä niin, ettei tarvitse välttämättä käydä mittauksissa paikan päällä”, Elisan Veli-Matti Mattila sanoo. Elisa on pioneerina kehittämässä etämittauksiin sopivia ratkaisuja.

Suuria mahdollisuuksia Niina Lindfors näkee myös siinä, miten erilaisia laboratorio- ja kuvantamistuloksia voidaan tarkastella nopeasti yhä suuremman ammattilaisjoukon kesken. Kehittyvä tekoäly antaa lääkäreille lisää tulkintavoimaa ja luotettava tietokiikenneyhteys tutkimuksiin nopeutta.

Ei enää punaista aaltoa liikenteessä

Itseajavia autoja saadaan vielä odottaa, mutta jo lähitulevaisuudessa 5G saattaa myös mullistaa arjen liikenteessä. Santtu Elsinen huomauttaa, että jokaisella on käsitys siitä, miten liikenteenvalojen ohjaus on järjestetty. ”Ja sehän on aina väärin”, Elsinen vitsailee.

5G-yhteyksien yleistyttyä jokaisessa autossa voisi olla sensori, joka kertoo auton liikkeistä toisille autoille. Kun autot olisivat yhteydessä toisiinsa ja samaan järjestelmään, liikennevaloja ohjautuisivat automaattisesti sen mukaan, miten liikennevirrat liikkuvat. Turha odottelu ja kiihdyttely jäisi pois.

Nokia Bell Labs on jo nyt suunnitellut satamiin joustavan liikennevalojärjestelmän, joka toimii täysin langattomasti mobiiliverkon yli. Sama tekniikka mahdollistaa tilapäisen liikennevalojärjestelmän rakentamisen keskelle ei mitään nousevan festivaalialueen liikenteen ja pysäköinnin ohjaamiseen.

”Ja kun autot pystyvät keskustelemaan keskenään, turvallisuus paranee”, Nokia Bell Labsin Lauri Oksanen sanoo.

Yhä reaaliaikaisemmat aikataulut ja reittiohjeet

Koska 5G mahdollistaa laitteiden väliset yhteydet, esimerkiksi pilvipalveluissa olevien kalenterimerkintöjen yhdistäminen navigaatioon tekoälyn avulla helpottuu. Kaupungilla liikkuvalle ihmiselle se voi näkyä reaaliaikaisina aikatauluina ja reittiohjeina.

Yhä useammin laite ja ihminen kommunikoivat puheohjauksen avulla.

”Teknologian pitää sopeutua prosesseihin ja ihmisten käyttäytymiseen, ei toisin päin”, Oksanen näkee.

“Yhteistyön avulla, jota me Elisalla teemme Helsingin kaupungin ja Nokian kanssa, haluamme mahdollistaa 5G:n uudet käyttömahdollisuudet suomalaisille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Haluamme että mobiili perusinfra on Suomessa maailman parasta jatkossakin”, Veli-Matti Mattila sanoo.

Katso koko keskustelu täältä.

5G paneelikeskustelu