Hyppää sisältöön

5G Ready -liittymät ovat jo täällä

Parin vuoden sisällä toteutuva kaupallinen 5G-verkko vie nopeudet aivan uudelle tasolle ja mahdollistaa uudenlaisia palveluita. Lisää nopeutta kaipaavat hankkivat jo nyt 5G Ready -liittymän.

Teksti: Hanna Kangasniemi

 

7 askelta kohti 5G-verkkoa

1. Ensimmäiset 5G Ready -liittymät ovat jo tulleet myyntiin. Jo nyt niillä on mahdollista päästä jopa 500-600 Mbit/s nopeuksiin 4G-verkossa.

Elisan 5G Ready -liittymillä pääset varsinaiseen 5G-mobiiliverkkoon heti, kun verkko on valmis. Tämä tosin vaatii myös 5G-valmiuksilla varustetun päätelaitteen.

2. Kaupalliset 5G-verkot tulevat näillä näkymin Suomeen 2019. 5G-taajuudet huutokaupataan vuoden 2018 puolella. Sen jälkeen verkkojen suunnittelu ja rakentaminen voivat käynnistyä. Arkipäivää 5G-verkoista tulee 2020-luvun alkupuolella.

Elisa on jo testannut 5G-verkkoa kaupunkiympäristössä. Testissä nopeus verkon sekä liikkuvan auton päätelaitteen välillä oli 1Gbit/400Mbit/s. Toisessa tehdyssä 5G-verkon testissä 5G-laitteilla toimivien AR- ja VR-sovelluksien ja verkon välisissä testeissä on saavutettu 1,4 Gbit/s nopeus. Elisan verkkoa on myös suunniteltu siten, että se on helpompi päivittää 5G:hen, kun se on mahdollista.

3. 5G-valmiudet omaava verkko on jo Tampereella ja tulossa Turkuun. Elisa on jo rakentanut 5G-valmiudet omaavan verkon Tampereelle ja sen lähiseuduille. Lisäksi rakennustyöt ovat tällä hetkellä käynnissä Turun seudulla. Tässä yhteydessä mobiiliverkon tukiasemien laitteistot korvataan uusimmalla teknologialla, joka nopeuttaa siirtymistä 5G-aikaan.

4. Ensimmäiset 5G-laitteet tulevat myyntiin vuoden 2019 aikana. Kevään 2018 puhelinuutuudet tukevat kuitenkin jo uusia huippunopeuksia vaikka eivät 5G-laitteita olekaan. Vuoden 2017 lopulla markkinoille tullut puhelin Huawei Mate 10 Pro oli näistä ensimmäisiä. Vastaavia nopeuksia tukevat myös Huawei P20 ProSony XZ2 sekä Samsungin uusimmat mallit. Lisäksi muun muassa Huawei B618 -mobiilireitittimellä teoreettinen maksiminopeus 4G-verkossa on 600/50 Mbit/s.

Ensimmäiset kaupalliset palvelut voidaan ottaa käyttöön, kun verkko- ja päätelaitteet ovat saatavilla.

5. Isoja datamääriä liikuttavat sovellukset saavat lisävauhtia 5G-verkossa. 5G:n mahdollistamien huippunopeuksien ansiot korostuvat erityisesti, kun liikutellaan suuria datamääriä. Esimerkiksi liikkuvaa kuvaa hyödyntävät applikaatiot tai vaikkapa videoneuvottelut ovat sujuvampia 5G:n myötä. 5G-verkossa esimerkiksi 4K-videoiden ja 360-videoiden katseleminen onnistuu entistä jouhevammin.

6. 5G tekee esineiden internetistä arkipäivää . 5G tulee mahdollistamaan sen, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä isompaa määrää siihen kytkettyjä laitteita. Tulevaisuudessa on entistä helpompi katsoa vaikka alueen vapaat parkkipaikat sovelluksen avulla. Jo 5G valmiudet omaavat verkot tuovat esineiden internetin vaatimia toiminnallisuuksia ja mahdollistavat uudenlaisten digitaalisten palveluiden kehittämisen alueelle.

7. Kehityksen juna ei pysähdy koskaan, sillä 5G:n jälkeen edessä on 6G. Muutokset tapahtuvat yleensä noin 10 vuoden välein: 1G eli NMT tuli 80-luvulla, 2G eli GSM lanseerattiin 90-luvulla, 3G eli UMTS esittäytyi 2000-luvulla ja 4G eli LTE saatiin käyttöön 2010-luvulla. 5G on tulossa 2020-luvulla ja 6G tulee todennäköisesti 2030-luvulla.

Tutustu uusiin 5G Ready -liittymiin, joilla nopeutena 4G-verkossa 600Mbit/s/500Mbit/s.

Elisa Saunalahti Huoleton 5G Ready

Elisa Saunalahti Mobiililaajakaista 5G Ready

Lue lisää

Mitä 5G tarkoittaa

Nämä asiat 5G mahdollistaa

5G-verkko testissä

Oliko artikkelista sinulle hyötyä:
3/5

Aiheeseen liittyvää

SuomiAreenan raati uskoo, että 5G vauhdittaa älykkään kaupunkien, älyliikenteen ja digitaalisen terveystiedon kehitystä.

Pormestari Jan Vapaavuoren ajatuksissa Helsingillä on selkeä tavoite: olla kaikkein parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Se edellyttää innovatiivista yrityskulttuuria ja toimivaa mobiilia tiedonsiirtoa.

Kaupunkien kehityksen ja kilpailukyvyn näkökulmasta nopeat ja langattomat tietoverkot merkitsevät samaa kuin tiet, vesijohdot tai metrolinjat. Ne mahdollistavat palveluiden kehittämisen.

”Kaupungin tulokulmasta digitalisaatio tarkoittaa sitä, että palvelut tulevat ihmisten luo, eikä ihmisten tarvitse mennä palveluiden luo. Jotta se on mahdollista, tiedon pitää siirtyä nopeasti ja luotettavasti”, Vapaavuori sanoi Elisan SuomiAreena Goes Helsinki 5G -tilaisuudessa Kampin ostoskeskuksessa Helsingissä.

Hänen seuranaan paneelissa 5G:n merkityksestä keskustelivat Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila, HUS:n käsikirurgi, ylilääkäri Niina Lindfors, Nokia Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen ja Alma Media Oyj:n digitaalisen liiketoiminnan johtaja Santtu Elsinen. Paneelia veti MTV:n uutisankkuri Kirsi Alm-Siira. https://suomiareena.fi/artikkeli/miten-nopea-5g-verkko-vaikuttaa-sinuun-seuraa-suomiareena-goes-helsinki-5g-keskustelua/7109374

Paneelin keskustelussa nousi esiin erityisesti 5G:n rooli teknologisen vallankumouksen tietoliikenneyhteytenä. 5G siirtää tietoa nykyisiä standardeja nopeammin ja ennen kaikkea luotettavammin. Tämä mahdollistaa uusien älykaupungin arkea ja etätyötä helpottavien sovellusten luomisen.

Etäkirurgiaa, etämittauksia ja potilaan automaattista seurantaa

Ihmisten arjessa 5G-teknologian mahdollisuudet näkyvät muun muassa etälääketieteen kehittymisenä. Esimerkiksi 5G-yhteydellä varustetun älykellon ja iholle kiinnitettävän sensorin avulla ihmistä voidaan seurata lähes yhtä kattavasti kuin sairaalassa.

”Jos pystytään etäseuraamaan potilasta, saadaan dataa ja siihen päästään nopeammin kiinni, osataan järjestää potilaan hoito paremmaksi”, Niina Lindfors sanoo.

Lindfors ottaa esimerkiksi tulevaisuuden laastarit. Niissä on sensoreita, ja biokemiallisesti voidaan mitata melkein mitä tahansa. Etävalvonta helpottaa erityisesti kroonisista sairauksista kärsiviä.

”Laadukkaampien ja nopeampien mobiiliyhteyksien kautta mahdollistamme potilaan ja lääkärin tai terveydenhuollon organisaation kanssakäyntiä niin, ettei tarvitse välttämättä käydä mittauksissa paikan päällä”, Elisan Veli-Matti Mattila sanoo. Elisa on pioneerina kehittämässä etämittauksiin sopivia ratkaisuja.

Suuria mahdollisuuksia Niina Lindfors näkee myös siinä, miten erilaisia laboratorio- ja kuvantamistuloksia voidaan tarkastella nopeasti yhä suuremman ammattilaisjoukon kesken. Kehittyvä tekoäly antaa lääkäreille lisää tulkintavoimaa ja luotettava tietokiikenneyhteys tutkimuksiin nopeutta.

Ei enää punaista aaltoa liikenteessä

Itseajavia autoja saadaan vielä odottaa, mutta jo lähitulevaisuudessa 5G saattaa myös mullistaa arjen liikenteessä. Santtu Elsinen huomauttaa, että jokaisella on käsitys siitä, miten liikenteenvalojen ohjaus on järjestetty. ”Ja sehän on aina väärin”, Elsinen vitsailee.

5G-yhteyksien yleistyttyä jokaisessa autossa voisi olla sensori, joka kertoo auton liikkeistä toisille autoille. Kun autot olisivat yhteydessä toisiinsa ja samaan järjestelmään, liikennevaloja ohjautuisivat automaattisesti sen mukaan, miten liikennevirrat liikkuvat. Turha odottelu ja kiihdyttely jäisi pois.

Nokia Bell Labs on jo nyt suunnitellut satamiin joustavan liikennevalojärjestelmän, joka toimii täysin langattomasti mobiiliverkon yli. Sama tekniikka mahdollistaa tilapäisen liikennevalojärjestelmän rakentamisen keskelle ei mitään nousevan festivaalialueen liikenteen ja pysäköinnin ohjaamiseen.

”Ja kun autot pystyvät keskustelemaan keskenään, turvallisuus paranee”, Nokia Bell Labsin Lauri Oksanen sanoo.

Yhä reaaliaikaisemmat aikataulut ja reittiohjeet

Koska 5G mahdollistaa laitteiden väliset yhteydet, esimerkiksi pilvipalveluissa olevien kalenterimerkintöjen yhdistäminen navigaatioon tekoälyn avulla helpottuu. Kaupungilla liikkuvalle ihmiselle se voi näkyä reaaliaikaisina aikatauluina ja reittiohjeina.

Yhä useammin laite ja ihminen kommunikoivat puheohjauksen avulla.

”Teknologian pitää sopeutua prosesseihin ja ihmisten käyttäytymiseen, ei toisin päin”, Oksanen näkee.

“Yhteistyön avulla, jota me Elisalla teemme Helsingin kaupungin ja Nokian kanssa, haluamme mahdollistaa 5G:n uudet käyttömahdollisuudet suomalaisille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Haluamme että mobiili perusinfra on Suomessa maailman parasta jatkossakin”, Veli-Matti Mattila sanoo.