Hyppää sisältöön

5G Ready -liittymät ovat jo täällä

Parin vuoden sisällä toteutuva kaupallinen 5G-verkko vie nopeudet aivan uudelle tasolle ja mahdollistaa uudenlaisia palveluita. Lisää nopeutta kaipaavat hankkivat jo nyt 5G Ready -liittymän.

Teksti: Hanna Kangasniemi

7 askelta kohti 5G-verkkoa

1. Ensimmäiset 5G Ready -liittymät ovat jo tulleet myyntiin.

Jo nyt niillä on mahdollista päästä jopa 500-600 Mbit/s nopeuksiin 4G-verkossa.

Elisan 5G Ready -liittymillä pääset varsinaiseen 5G-mobiiliverkkoon heti, kun verkko on valmis. Tämä tosin vaatii myös 5G-valmiuksilla varustetun päätelaitteen.

2. Kaupalliset 5G-verkot tulevat näillä näkymin Suomeen 2019

5G-taajuudet huutokaupataan vuoden 2018 puolella. Sen jälkeen verkkojen suunnittelu ja rakentaminen voivat käynnistyä. Arkipäivää 5G-verkoista tulee 2020-luvun alkupuolella.

Elisa on jo testannut 5G-verkkoa kaupunkiympäristössä. Testissä nopeus verkon sekä liikkuvan auton päätelaitteen välillä oli 1Gbit/400Mbit/s. Toisessa tehdyssä 5G-verkon testissä 5G-laitteilla toimivien AR- ja VR-sovelluksien ja verkon välisissä testeissä on saavutettu 1,4 Gbit/s nopeus. Elisan verkkoa on myös suunniteltu siten, että se on helpompi päivittää 5G:hen, kun se on mahdollista.

3. 5G-valmiudet omaava verkko on jo Tampereella ja tulossa Turkuun

Elisa on jo rakentanut 5G-valmiudet omaavan verkon Tampereelle ja sen lähiseuduille. Lisäksi rakennustyöt ovat tällä hetkellä käynnissä Turun seudulla. Tässä yhteydessä mobiiliverkon tukiasemien laitteistot korvataan uusimmalla teknologialla, joka nopeuttaa siirtymistä 5G-aikaan.

4. Ensimmäiset 5G-laitteet tulevat myyntiin vuoden 2019 aikana

Kevään 2018 puhelinuutuudet tukevat kuitenkin jo uusia huippunopeuksia vaikka eivät 5G-laitteita olekaan. Vuoden 2017 lopulla markkinoille tullut puhelin Huawei Mate 10 Pro oli näistä ensimmäisiä. Vastaavia nopeuksia tukevat myös Huawei P20 ProSony XZ2 sekä Samsungin uusimmat mallit. Lisäksi muun muassa Huawei B618 -mobiilireitittimellä teoreettinen maksiminopeus 4G-verkossa on 600/50 Mbit/s.

Ensimmäiset kaupalliset palvelut voidaan ottaa käyttöön, kun verkko- ja päätelaitteet ovat saatavilla.

5. Isoja datamääriä liikuttavat sovellukset saavat lisävauhtia 5G-verkossa

5G:n mahdollistamien huippunopeuksien ansiot korostuvat erityisesti, kun liikutellaan suuria datamääriä. Esimerkiksi liikkuvaa kuvaa hyödyntävät applikaatiot tai vaikkapa videoneuvottelut ovat sujuvampia 5G:n myötä. 5G-verkossa esimerkiksi 4K-videoiden ja 360-videoiden katseleminen onnistuu entistä jouhevammin.

6. 5G tekee esineiden internetistä arkipäivää

5G tulee mahdollistamaan sen, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä isompaa määrää siihen kytkettyjä laitteita. Tulevaisuudessa on entistä helpompi katsoa vaikka alueen vapaat parkkipaikat sovelluksen avulla. Jo 5G valmiudet omaavat verkot tuovat esineiden internetin vaatimia toiminnallisuuksia ja mahdollistavat uudenlaisten digitaalisten palveluiden kehittämisen alueelle.

7. Kehitys ei pysähdy koskaan, sillä 5G:n jälkeen edessä on 6G

Muutokset tapahtuvat yleensä noin 10 vuoden välein: 1G eli NMT tuli 80-luvulla, 2G eli GSM lanseerattiin 90-luvulla, 3G eli UMTS esittäytyi 2000-luvulla ja 4G eli LTE saatiin käyttöön 2010-luvulla. 5G on tulossa 2020-luvulla ja 6G tulee todennäköisesti 2030-luvulla.

Lue lisää

Mitä 5G tarkoittaa

Nämä asiat 5G mahdollistaa

5G-verkko testissä