Dronekuvaus haltuun: 5 vinkkiä parempiin kuviin

Dronet avaavat uusia mahdollisuuksia kuvaajalle. Katso parhaat vinkit dronekuvaukseen.

Teksti: Osku Kannisto

1. Kuvaa oikeaan aikaan

On helppo ajatella, että aurinkoinen keskipäivä on paras ajankohta maisemien kuvaamisen dronen avulla. Totuus kuitenkin on, että pilvetön taivas näyttää kuvattuna melko tylsältä ja vie usein puolet kuva-alasta. Jos kuvaus on tehtävä keskellä päivää, kannattaa suosia puolipilvistä säätä.

Vielä parempi, jos voit ajoittaa kuvauksen auringon nousuun tai laskuun, tai niin sanottuun siniseen hetkeen. Näitä videoita kehtaa näyttää ystävillekin.

2. Käännä kameraa alaspäin

Kopterien kameralla ei voi zoomata, mutta kameraa voi käännellä pystysuunnassa eli tiltata. Kohtisuoraan alas kuvaamalla saa kiinnostavaa kuvaa muun muassa kopterin nousuista ja laskuista. Suoraan alaspäin dronekuvaus sopii mainiosti esimerkiksi polkujen kuvaukseen ja kartoitukseen.

Ideaa voi hyödyntää myös ryhmäkuvissa, joissa esimerkiksi häävieraat halutaan samaan kuvaan. Korkealta alaviistoon kuvaus sopii myös esimerkiksi lasten jalkapallo-ottelujen kuvaukseen. Kun kopteri sijoitetaan kentän päätyyn kuvaamaan koko pelialuetta, videosta näkee hyvin, miten pelaajat kentällä asettuvat eri tilanteissa. Tällaista videoita voi hyödyntää valmennuksessa opetusvideona.

3. Testaa uusia kuvakulmia

Dronekuvaajat nostavat kopterin usein sadan metrin korkeuteen ja kuvaavat maisemia sieltä. Karu totuus on, että taajamien ulkopuolella kuvatut tämän tyyppiset videot ovat tylsää katseltavaa. Videoissa näkyy käytännössä vain metsää, peltoa ja järviä, kun talot ja tiet katoavat metsän peittoon.

Dronea kannattaa lennättää suosiolla matalammalla, jotta kohteet videoissa näkyvät hyvin. Harva tulee ajatelleeksi, että drone on itse asiassa todella hyvä kamera myös kasvojen korkeudelta kuvatessa. Se on vakaa ja pysyy paikallaa paremmin kuin käsikamerat. Vielä mielenkiintoisemman kuvakulman saa, kun dronen laskee lähelle maanpintaa. Tällöin myös liikkuvan kopterin vauhdin tuntu kasvaa videoissa. Dronekuvaus on siis muutakin kuin yläilmoissa liitelyä!

4. Älä hätäile

Moni dronella kuvattu ensivideo näyttää tältä: kopteri yläilmoihin ja pyöritys ympäri. Kuvatessa rauhalliselta tuntunut pyöritys on kuitenkin videota katsellessa liian nopeaa, jotta maisemista pääsisi nauttimaan.

Kun kuvaa yläilmoista, kopterin nokkaa kannattaa kääntää mahdollisimman hitaasti tai pysäyttää se paikoilleen, jotta katsoja pystyy nauttimaan huikeista maisemista. Pelkän pyörityksen sijaan kannattaa myös harjoitella dronekuvaus sivusuunnissa kohteen vieressä. Kun tähän yhdistää hyvin hitaan nokan käännön, saa näyttäviä videoita.

5. Automatiikalla dronekuvaus tuo ammattilaistuloksia

Tietyissä DJI:n droneissa on erittäin käyttökelpoisia automatiikkatoimintoja, joita kannattaa hyödyntää. Aukealla paikalla kopterin saa seuraamaan kohdetta automaattisesti valitsemalla kohteen sormella kuvaruudun kameranäkymästä. Sen jälkeen kopteri pitää kohteen keskellä ruutua ja liikkuu kohteen vierellä automaattisesti. Toinen vaihtoehto on vain käskeä kopterin pitämään kohde kamerassa ja lentää sitä itse. Tällä toiminnolla saa hienoja videoita pienellä vaivalla.

Mainituissa DJI:n koptereissa automatiikka yhdistyy törmäyksenestoon, jolloin lentämisestä tulee turvallista. Dronen nopeutta voi kasvattaa ja lentää rohkeammin ahtaammissakin paikoissa. Kopterille voi myös piirtää kuvaruudulle reitin, jota se seuraa itsenäisesti joko kamera suoraan menosuuntaan tai ohjastajan valitsemaan suuntaan.

HUOM! Muistathan noudattaa kuvatessa Trafin säädöksiä ja maalaisjärkeä. Älä loukkaa yksityisyyttä tai vaaranna ketään kuvatessa.

Lue myös: Näin valitset dronen

Tutustu droneihin