Suojaudu nettihuijauksilta – näin vältät yleisimmät huijaukset

Suojaudu nettihuijauksilta näillä Elisa Omaguru-asiantuntijan neuvoilla.Opi tunnistamaan räikeimmät ja selvimmät keinot nyhtää netissä rahat varomattomalta. Näillä ohjeilla vähennät riskiä joutua kyberrosvojen kynimäksi.

Älä vastaa kyselyihin helpon tavaran toivossa

Nettisivuilla saattaa näkyä mainoksia ja sähköpostiin tulla viestejä, joissa luvataan arvokkaita puhelimia eurolla tai muita suuria etuja, kunhan vastaat ”asiakaskyselyyn”, kirjaudut sähköpostilla tai rekisteröidyt verkkopankkitunnuksilla johonkin.

Jos käyttäjä haksahtaa vastaamaan, käyttäjän verkkopankkitunnukset voivat päätyä huijaussivuston välityksellä rikolliselle. Niiden avulla roisto voi puolestaan kirjautua pankkiin ja muuttaa esimerkiksi yhteyspuhelinnumeron omaksi numerokseen. Tällöin rosvon puhelimesta tulee luotettu laite, jolla voi vahvistaa maksuja.
Jatkossa varmistustekstiviesti isoista maksuista meneekin huijarin puhelimeen ja suojaus on kierretty murtamatta pankin tietojärjestelmiä, jolloin luvatonta käyttöä ei havaita automaattivalvonnalla.

Älä rekisteröidy epämääräisiin palveluihin lahjoja hamutaksesi

Joskus rekisteröityminen sähköpostiosoitteella palveluun lahjakortin saamiseksi rekisteröi käyttäjälle samalla esimerkiksi kuukausimaksullisen palvelun ulkomaiseen nettikasinoon tai vastaavaan maksupalveluun ja sen peruminen voi olla hyvin vaikeaa. Jos et ole tilannut uutiskirjettä mutta saat sellaisen oudosta osoitteesta, kyse on roskapostista.

Puhelinnumeron luovuttaminen voi johtaa maksullisten tekstiviestien saamiseen, jos pienellä tekstillä kirjatun sopimuksen jättää lukematta ja sitoutuu vastaanottamaan ja maksamaan maksuviestejä. Peruminen on usein vaikeaa ellei mahdotonta ja edessä on pitkä prosessi poliisin ja teleoperaattorin kanssa asian ratkaisemiseksi.

Älä kirjaudu sähköpostiisi meilissä saadun linkin kautta

Tyypillinen huijaus on näennäisesti asianmukaisesti palveluntarjoajan nimissä lähetetty sähköpostiviesti, jossa pyydetään vahvistamaan sähköposti kirjautumalla viestissä olevan linkin kautta tai muutoin sähköposti suljetaan. Usein tällaisen lähettäjän osoite paljastuu lähemmässä tarkastelussa huijausmeiliksi. Todellisen palvelun ylläpitäjän ei ikinä tarvitse kysyä esimerkiksi käyttäjän tunnuksia ja salasanaa toimenpiteiden suorittamiseksi.

Käyttäjä, joka kirjautuu tällaisesta huijauslinkistä, luovuttaa sähköpostinsa tunnukset rikollisille, jotka käyttävät sitä roskapostin lähettämiseen. Tällöin palveluntarjoaja on viestintäviraston määräysten mukaan velvoitettu sulkemaan tunnuksen postilaatikon tai muuttamaan sen salasanan ja käyttäjä joutuu näkemään paljon vaivaa saadakseen sähköpostinsa takaisin käyttöön.

Älä asenna tuntemattomia ohjelmia tai päivityksiä

Kehotus asentaa jokin tuntematon ohjelma tai päivitys, jotta pääsisi esimerkiksi katsomaan videoita tai muuta sisältöä, on usein yritys saada käyttäjä asentamaan haittaohjelma. Haittaohjelma nuuskii salasanat, lataa lisää haittaohjelmia, lähettää tekstiviestejä maksullisiin palveluihin tai tekee muuta pahaa. Ellet ole varma, mitä olet lataamassa, jätä tällaiset ohjelmat ja päivitykset asentamatta.

Näin suojaudut nettihuijauksilta

Perusvarovaisuus ja maalaisjärki auttavat suojautumaan monelta vahingolta. Tässä tärkeimmät vinkit:

● Huolehdi, että tietokoneesi, tablettisi tai puhelimesi virustorjunta on kunnossa
● Älä asenna ohjelmia tai päivityksiä, jos ne vaikuttavat epämääräisiltä.
● Älä klikkaa mainoksia nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa tai sähköpostissa
● Älä avaa sähköpostin liitetiedostoja, jotka on lähetetty sinulle pyytämättä
● Älä avaa epäilyttävää linkkiä, vaikka se näyttäisi tulleen kaveriltasi.
● Älä koskaan kirjaudu verkkopankkiin tai sähköpostiin meilissä lähetetyn linkin kautta

Terve ennakkoluulo suojaa monelta harmilta netissä.
Jos vahinko on tapahtunut ja tarvitset apua, kysy asiantuntijalta ennen kuin ryhdyt korjaustoimiin. On helpompi estää vettä läikkymästä kuin saada sitä takaisin pulloon.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen.

Lue myös:

Nämä tietoturvauhat koskettavat sinua

Urkkiiko joku tietojasi? Näin pidät puhelimesi suojattuna

Näin vältyt viruksilta ja huijauksilta Facebookissa